Metode eficiente de colectare a deseurilor periculoase
Este cunoscut faptul ca deșeurile au un impact negativ asupra mediului. Un lucru mai putin cunoscut, insa, este faptul ca exista cateva categorii de deseuri periculoase, care trebuie gestionate cu multa atentie, fiind mult mai nocive decat simplele deseuri menajere sau stradale. Aici vorbim in special de procesul numit "colectare deseuri periculoase".
Compania noastra, Green Global, isi ofera serviciile speciale de colectare, transport si gestionare a deseurilor periculoase, pentru ca acestea sa nu aiba ocazia de a influenta in niciun fel populatia generala sau mediul inconjurator.
Desigur, este necesara si o precolectare, bazata pe ultimele norme legislative in vigoare, pentru ca procesul de colectare deseuri, continuat cu transportul si gestionarea acestora sa fie unul cat mai eficient si sigur.
Impactul deseurilor periculoase asupra ecosistemului
Exista nenumarate categorii de deseuri periculoase, fiecare avand un impact negativ asupra ecosistemului, mai mare sau mai mic, in functie de fiecare tip de deseu in parte.
Acestea trebuie cunoscute, pentru ca precolectarea speciala a acestora este reglementata prin lege, iar incalcarea ei aduce sanctiuni drastice pentru punerea in pericol a sanatatii populatiei generale si a mediului inconjurator.
Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:
Deseuri chimice
Deseurile chimice sunt substante reziduale care contin compusi chimici periculosi si care necesita manipulare si eliminare speciala pentru a preveni riscurile pentru sanatatea umana si mediul inconjurator.
Deșeuri oxidante și corozive
Deseurile oxidante si corozive sunt, de principiu substante care produc reactii puternice la nivel exterior, cu efect dezastruos pentru om si mediu.
Deseuri Inflamabile și Foarte Inflamabile
Deseurile inflamabile si foarte inflamabile sunt substante reziduale care au potentialul de a se aprinde usor si pot provoca incendii sau explozii, necesitand astfel manipulare si depozitare speciala. Acestea pot declansa incendii si poluare terestra, acvatica si atmosferica.
Deseuri Iritante, Nocive și Toxice
Deseurile iritante, nocive si toxice, sunt rezultate din procese tehnologice, capabile sa afecteze epiderma, dar si intern, la nivelul cailor respiratorii, orice fiinta vie.
Deseurile Cancerigene
Deseurile cancerigene, sunt reziduri cu substante care au potential de inducere a cancerului in cazul in care acestea intra in contact cu fiintele vii.
Deseurile Infectioase
Deseurile infectioase, de regula, sunt cele provenite din sistemul si industria sanitara (deseuri medicale), si care raspandesc riscul unei infectii in masa.
Deseuri Mutagene
Deseurile mutagene sunt substante care pot modifica ADN-ul, provocand malformatii grave. Aceste efecte pot aparea direct sau pot fi transmise la urmasi, in special daca deseurile sunt toxice pentru reproducere.
Deseuri Ecotoxice
Deseurile ecotoxice sunt acele substante cu un potential distructiv pentru mediu, atat imediat ce intra in contact cu acesta, cat si pe termen lung, prin influenta asupra acestuia.
Mai sunt de asemenea si deseurile contaminate, dar care, in functie de agentul contaminant, se pot incadra in categoriile enumerate mai sus.
Exista si alte numeroase tipuri de deseuri periculoase, care pot fi gasite reglementate in lege si care trebuie gestionate in mod corespunzator, si apoi distruse fara niciun pericol pentru om sau mediu.
Firma de colectare Green Global este capabila ca prin serviciile pe care le ofera, sa asigura colectarea, transportul, tratarea si eliminarea deșeurilor periculoase, atat solide, cat si lichide, utilizand personal experimentat si autoutilitare special concepute pentru acest tip de serviciu. Astfel, realizăm următoarele tipuri de servicii:
- Colectare deseuri periculoase din categoria deseurilor Chimice (Deseuri Oxidante și Corozive)
- Colectare deseuri periculoase din categoria deseurilor Inflamabile (Deseuri Inflamabile și Foarte Inflamabile)
- Colectare deseuri periculoase din categoria deseurilor Sanitare (Deseuri Infectioase, Deseuri Cancerigene, Deseuri Iritante, Nocive și Toxice)
- Colectare deseuri periculoase din categoria deseurilor Ecologice (Deseuri Ecotoxice, Deseuri Mutagene)
Care sunt pasii pentru gestionarea eficienta a deseurilor periculoase?
Precolectarea Deseurilor
Primul pas in gestionarea eficienta a deseurilor periculoase este precolectarea. Aceasta trebuie sa fie efectuata de personal specializat in fiecare industrie, serviciu sau companie care genereaza astfel de deseuri. Personalul trebuie sa fie instruit in identificarea si manipularea deseurilor periculoase, precum si in metodele corecte de depozitare.
Implementarea politicilor de precolectare
Fiecare centru de colectare trebuie sa aiba o politica riguroasa pentru precolectarea selectiva a deseurilor. Aceasta asigura ca deseuri sunt sortate in mod corespunzator inainte de a fi trimise pentru procesare ulterioara.
Colaborarea cu firmele de colectare deseuri periculoase
Firmele specializate in colectarea deseurilor trebuie sa fie familiarizate cu procedurile specifice de precolectare ale fiecarui centru. Astfel, ele pot actiona in mod eficient, respectand fiecare etapa a procesului de gestionare a deseurilor.
Este si cazul Green Global, care isi propune mereu un mod eficient de a elimina orice urma de periculozitate pe care aceste deseuri l-ar putea avea asupra mediului și a întregului ecosistem.
Green Global urmeaza procedurile stabilite de Ministerul Mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, si se asigura ca urmeaza urmatoarele etape:
- Colectarea, adica deplasarea in zona de precolectare a acestor deseuri si pregatirea pentru incarcarea deșeurilor periculoase in autoutilitare speciale, acestea fiind colectate conform cerintelor legale.
- Transportul, adica mutarea propriu-zisa a deseurilor periculoase de la centrul de colectare catre zonele de tratare.
- Tratarea acestor deșeuri in conformitate cu legea in vigoare, care impune anumite proceduri specifice fiecarei categorii de deseuri.
- Gestionarea, care presupune de regula un proces de neutralizare sau distrugerea acestor deseuri in conditii ideale, fara pericolul ca acestea sa afecteze in vreun fel viata si sanatatea fiintelor umane si a ecosistemului.