„Omul ordonat”, simbol al civilizatiei. Precolectarea deseurilor se refera la adunarea lor in diferite recipiente: cosuri de gunoi, pubele (pentru deseurile menajere) si containere (pentru deseurile stradale si cele produse de agentii economici). Pentru a permite reciclarea, colectarea deseurilor care contin materiale refolosibile se face separat in recipiente de culori diferite. Culorile recipientelor disponibile sunt: galbena, rosie, verde, albastra, maro si negru antracit. Culorile recomandate pentru recipientele destinate diferitelor tipuri de deseuri sunt: rosu (portocaliu) – materiale plastice, galben – metale, verde – biodegradabile, albastru – hartie, carton si sticla, maro – electrice si electronice, negru – nereciclabile, insa acestea nu sunt respectate intotdeauna. Pe recipente exista etichete care precizeaza exact ce fel de deseuri se pot pune in recipientul respectiv.
Pentru precolectarea deseurilor stradale, comerciale si industriale sunt folosite containere tipizate de 1,1 m³, 4 m³ sau mai mari.
Exemple de recipiente pentru precolectare selectiva





Etichete pe recipientele de precolectare selectiva



Containerele de 1,1 m³ pot fi din tabla zincata sau din plastic. Pentru deseuri in cantitati mai mari, sau pentru deseuri industriale si din constructii sunt folosite containere de constructie metalica, de tip cupa de 4 m³ sau mai mari, de tip Abroll.





Colectarea propriu-zisa a deseurilor din aceste containere este efectuata de catre servicii specializate, cum sunt REBU la Bucuresti si RETIM la Timisoara. Aceste servicii dispun de utilaje speciale pentru colectari. Colectarea deseurilor din pubele si recipiente de pana la 1100 l este efectuata cu ajutorul autogunoierelor, care sunt echipate cu sisteme de basculare a pubelelor si containerelor si cu instalatie de compactare. Deseurile colectate in cupe de 4 m³ sunt transportate cu tot cu containerul de catre autospeciale prevazute cu instalatie de ridicat, iar containerele de tip Abroll sunt tractate, ele deplasandu-se pe rolele proprii.




Transportul deseurilor se poate face pe cale rutiera, feroviara sau navala. Din cauza problemelor care apar la transbordari, transportul feroviar sau naval se justifica doar pentru cantitati mari (de obicei deseuri industriale), transportate pe distante foarte lungi, de sute sau mii de km.