Despre deseurile textile: clasificarea fibrelor textile, reciclarea hainelor si impactul asupra mediului

            Deseurile textile rezulta atat din resturile produse de fabricile de textile, de mobila sau de alte tipuri de produse ce contin materiale textile, cat si din gospodarii, atunci cand se arunca haine, incaltaminte, mobila, prosoape ori materiale textile precum asternuturile sau carpele. Din pacate, acestea au un impact negativ asupra mediului inconjurator, in special in prezent, deoarece industriile de fashion, home&deco si mobila produc din ce in ce mai mult, iar cererea este mare. De aceea, au aparut numeroase solutii pentru valorificarea deseurilor textile si pentru a limita impactul acestora asupra mediului inconjurator. Afla mai multe despre clasificarea fibrelor textile, valorificarea materialelor textile si cum se poate face reciclarea hainelor.

Clasificarea fibrelor textile

 

          Exista mai multe tipuri de fibre textile, iar cele doua mari categorii includ fibrele naturale si fibrele sintetice. Iata cum se clasifica textile si ce caracteristici au cele cunoscute materiale:

Fibre naturale

          Fibrele naturale, provin din natura, dupa cum indica si numele acestora, iar acestea provin din celuloza, proteina si minerale. Fibrele ce provin din celuloza sunt bumbacul, bambusul, sisalul si bastul, bumbacul fiind cea mai populara dintre ele. Fibrele provenite din proteine sunt lana, parul de cal si in general toate cele ce provin de la animale. Din minerale exista un singur tip de fibra si anume azbestul.

          Bumbacul este cea mai cunoscuta fibra textila naturala si se formeaza in jurul semintelor plantei cu acelasi nume. Printre caracteristicile si intrebuintarile bumbacului se numara:

  • Rezistenta foarte buna;
  • Predispunerea la sifonare;
  • Absoarbe foarte bine apa;
  • Este un material confortabil si placut la atingere;
  • Bun conductor de caldura;
  • Expunerea prelungita la soare duce la slabirea fibrei;
  • Se foloseste pentru o multitudine de produse textile, de la haine si pana la produse pentru casa, cum ar fi lenjerii de pat sau prosoape. De asemenea, se poate folosi in combinatii cu alte materiale, precum spandexul sau polyesterul.

         Inul este un alt material provenit din fibre naturale, mai exact din planta cu acelasi nume. Acesta este cel mai scump material din fibre naturale si productia implica foarte multa munca manuala, de aceea este produs de cele mai multe ori in cantitati mici. Printre cele mai importante caracteristici si intrebuintari ale inului se numara:

  • Este un material racoros, perfect pentru vremea calda;
  • Este alcatuit din 70% celuloza si 30% pectina, cenusa, tesut lemnos si umezeala;
  • Este cea mai puternica fibra vegetala;
  • Absoarbe puternic apa;
  • Are o elasticitate scazuta, se sifoneaza usor;
  • Este fin la atingere;
  • Este fragil si casant, se poate rupe usor;
  • Bun conductor al caldurii, insa se simte racoros pe piele;
  • Inalbitorul si mucegaiul il pot distruge foarte usor;
  • Se foloseste pentru crearea de haine: pantaloni, rochii, fuste, bluze si camasi, dar si pentru crearea de fete de masa, asternuturi, prosoape, tapet, sau panze pentru pictura. Se foloseste si pentru realizarea de produse industriale, cum ar fi valizele. De asemenea, acesta se poate combina cu bumbacul pentru crearea de haine sau produse pentru casa.

          Lana este o fibra textila compusa din proteina. Aceasta se gaseste in forma bruta pe pielea oilor si felul in care arata depinde de la o rasa de oaie la alta. Lana este ondulata, higroscopica, adica absoarbe usor umiditatea din aer si este rezistenta la energia statica. De asemenea, temperatura la care aceasta de aprinde este mult mai mare decat in cazul bumbacului. Lana se foloseste pentru realizarea de haine, precum puloverele, jachetele, pantalonii sau palariile, dar si pentru realizarea de paturi, covoare sau tapiterii.

          Matasea este o fibra naturala fina ce provine de la fluturele de matase, atunci cand acesta se afla in faza de cocon. Este compus din proteina si se remarca prin luciul sau deosebit, avand calitatea de a reflecta lumina. Printre cele mai populare caracteristici si intrebuintari ale sale se numara:

  • Este lucioasa, neteda, fina si moale, fara a fi alunecoasa;
  • Elasticitatea sa este moderata spre slaba, odata ce este intinsa cu putere, ramane asa;
  • Este usoara ca greutate, dar puternica si rezistenta;
  • Textura sa poate fi slabita de expunerea prelungita la soare;
  • Se foloseste pentru realizarea hainelor de lux, rochii, pantaloni, camasi, cravate, dar si pentru realizarea de lenjerii de pat, pijamale sau halate. De asemenea, se foloseste in productia de mobilier, dar si pentru productia de tapet, tablouri si tapiterie.

          Iuta este o fibra naturala obtinuta din planta cu acelasi nume, fiind usor de cultivat si recoltat. Aceasta este cea mai ieftina fibra si se foloseste deseori in cantitati foarte mari. Caracteristicile sale includ durabilitatea scazuta si imposibilitatea de a fi innalbita, datorita rezistentei scazute. Se foloseste pentru realizarea de covoare, genti, decoratiuni pentru casa si bagaje.

Fibre sintetice

          Fibrele sintetice sunt realizate prin procesul de polimerizare, proces realizat in fabricile de profil. Acestea au uneori la baza fibre naturale, insa procesul de regenerare si transformare al acestora duce la crearea de materiale sintetice, ce au nevoie de interventia umana pentru a fi create, dar si de adaugarea unor compusi chimici. Cele mai folosite fibre stintetice sunt vascoza, nylonul, polyesterul, spandexul si acrylicul.

          Vascoza este unul dintre cele mai folosite materiale textile sintetice. Se realizeaza din polymeri care stimuleaza fibrele naturale provenite din celuloza. Cele mai populare caracteristici si intrebuintari ale vascozei sunt:

  • Luciul;
  • Este un material neted, fin si confortabil;
  • Absorbtie ridicata a apei;
  • Nu isi pastreaza forma usor, in special atunci cand este uda;
  • Revenire elastica slaba;
  • Se foloseste in confectionarea de haine, cum ar fi bluzele, rochiile, lenjeria de corp, costumele sau jachetele, dar si in confectionarea de lenjerii de pat, tapiterii sau paturi. De asemenea, anumite produse de uz medical, cum ar fi pansamentele netesute sunt realizate din vascoza, dar si scutecele si produsele de igiena feminina.

          Nylonul este un material realizat din polyamida, un compus ce are la baza elemente precum carbonul, oxigenul, hidrogenul si nitrogenul. Astfel, nylonul se realizeaza cu ajutorul procedeelor chimice. Iata ce caracteristici si aplicatii are nylonul:

  • Este foarte elastic si rezistent;
  • Are o durabilitate crescuta si este o fibra foarte puternica;
  • Rezista excelent la abraziune;
  • Poate fi lucios, semi-lucios sau mat;
  • Se foloseste pentru confectionarea de lenjerie de corp, colanti si ciorapi, dar si pentru realizarea de accesorii pentru mobilier. De asemenea, este folosit si pentru realizarea de furtunuri, parasute, airbag-uri sau funii.

          Totusi cum polueaza astfel de fibre mediul inconjurator? Ei bine, atat cele naturale, cat si cele sintetice duc la poluare prin faptul ca sunt procesate, dar nu numai:

  • Realizarea de deseuri textile foloseste substante chimice si vopsele, care polueaza apa folosita in fabrici, apa ce mai departe este aruncata necorespunzator. De asemenea, aceasta apa poate polua solul, in timp ce chimicalele folosite pentru recoltele de plante ce urmeaza sa fie folosite la productia de textile dauneaza si ele solului.
  • Generatoarele si motoarele folosite in fabricile de textile polueaza puternic aerul.
  • Deseurile textile ocupa aproximativ 5% din totalul deseurilor din gropile de gunoi, un procent imens pentru un singur tip de deseu, iar acestea contribuie la poluarea solului si a aerului din zonele unde gropile de gunoi se afla. De aceea, refolosirea deseurilor textile este o modalitate prin care poate scadea procentul de materiale textile aruncate si implicit si impactul asupra mediului.

De unde provin deseurile textile

           Este normal ca in anumite cazuri sa existe resturi textile, deoarece foarte greu o industrie poate functiona 100% curat, insa important este cum se gestioneaza colectarea deseurilor, reciclarea deseurilor si atunci cand aceasta nu este posibila, aruncarea in siguranta a acestora, cu efecte negative cat mai putine asupra mediului. Cel mai des deseurile textile provin de la marile fabrici de profil, dar si din gospodarii:

  • Fabricile de mobila, de haine, de incaltaminte si de alte produse ce folosesc fibre textile arunca deseuri de acest tip, insa de obicei in cantitate mica deoarece se incearca reciclarea textilelor de fiecare data cand este posibil. Astfel, scad costurile de productie sau de procurarea a unor materiale noi.
  • Atelierele de mobila, croitorie, incaltaminte si alte ateliere ce utilizeaza fibrele textile sunt responsabile si ele deseori de aruncarea acestui tip de gunoi. De cele mai multe ori, cea mai buna solutie o reprezinta colectarea deseurilor textile de catre firme specializate, care mai apoi sa se ocupe corect de eliminarea deseurilor.
  • Aruncarea de haine, mobila si alte textile din gospodarii reprezinta cea mai mare parte din totalul de deseuri textile.  De aceea, cele mai bune masuri de valorificare si reciclare a deseurilor textile se pot lua direct de catre consumatori.

Deseurile textile: valorificare

 

          Deseurile textile pot fi valorificare atat de catre producatori si ateliere, cat si de catre consumatori. Reciclarea textilelor reprezinta o alternativa minunata la aruncarea acestora in gropile de gunoi sau si mai grav, in zone neavizate. Iata care sunt cele mai bune metode de reciclare a textielor si ce avantaje au acestea:

  • Producatorii pot recicla textilele ca sa le foloseasca pe post de material de baza pentru noi produse. La nivel de productie, reciclarea textilelor poate aduce economii cand vine vorba de cumpararea de noi materiale. Astfel, folosind materialele reciclate, atat mediul inconjurator beneficiaza, cat si business-ul.
  • Atelierele de croitorie, mobila sau incaltaminte pot refolosi textilele pentru a da nastere unor noi piese, pentru modificari sau pe post de carpe. Carpele si materialele pentru curatenie vor fi mereu necesare si sunt foarte utile.
  • Consumatorii pot recicla hainele gata croite donandu-le, iar pe cele care nu se mai pot purta, le pot transforma in carpe si materiale folosite la curatenie. Acelasi lucru este valabil si in cazul mobilei si al altor textile, ce nu se incadreaza la categoria hainelor.

           Atunci cand textilele sunt reciclate, avantajele nu apar doar la nivel de protejare a mediului, ci si la nivel de business si social:

  • Refolosind textilele se pot economisi bani. Atat producatorii mari, cat si consumatorii pot economisi bani atunci cand recicleaza textilele. Spre exemplu, producatorii nu vor mai cheltui bani pe materiale noi, iar consumatorii nu vor mai cheltui bani pe textile noi.
  • Donarea hainelor, incaltamintei si a mobilei contribui la binele societatii. Ceea ce tie nu iti mai place, nu ti se mai potriveste si nu iti mai foloseste poate inseamna foarte mult pentru alte persoane. Oamenii ce provin din medii devaforizate au nevoie de haine, mobila si incaltaminte, insa de cele mai multe ori abia isi pot permite astfel de achizitii. De aceea, atunci cand donezi astfel de produse oferi un ajutor important comunitatii.
  • Magazinele second-hand sunt un business profitabil cu un scop nobil. Magazinele de moda second-hand, targurile de schimb de haine si evenimentele de resale la haine deja purtate toate contureaza o zona de business ce le poate aduce profituri persoanelor pasionate de afaceri, dar sustine si mediul inconjurator, scopul fiind unul nobil, acela da mai acorda o sansa textilelor pe care alte persoane nu le mai doresc.
  • Atunci cand consumatorii nu cumpara mai mult decat ar trebui se evita crearea de mai multe deseuri textile. Nu cumpara niciodata mai multe textile decat ai nevoie, deoarece surplusul cel mai probabil va ajunge sa compuna deseuri textile. Astfel, nu incurajezi nici supra productia de produse din materiale textile care foloseste extrem de multe resurse epuizabile. Nu ai nevoie de cantitati mari de haine, prosoape, mobila, lenjerii de pat sau incaltaminte, ci doar de un esential ce iti asigura confortul.

           Deseurile textile sunt intr-adevar o problema ce afecteaza mediul si polueaza solul, aerul si apa, insa, gestiunea corecta a acestoa poate ajuta la reducerea impactului negativ. Reciclarea hainelor, a mobilei, a produselor pentru casa si a incaltamintei din textile poate ajuta atat mediul incojurator, cat si afacerile si consumatorii. De la limitarea consumerismului excesiv si pana la donarea de textile in loc de aruncarea lor sau folosirea acestora pentru a crea noi haine, toate acestea pot ajuta la o gestionare mai buna a gunoiului textil. Desigur, in anumite cazuri singura solutie o reprezinta colectarea si eliminarea acestor tipuri de deseuri, insa de cele mai multe ori reciclarea este posibila.

 

Sursa foto: Pexels

Share

Leave comment

Cere oferta!