Se remarcă în ultimul timp o înclinație a oamenilor spre „mai puțin”. Plătesc mai puțin, cumpără mai puțin și folosesc mai puțin. Să ai atât cât îți trebuie, și când nu-ți mai trebuie, să refolosești – haine, mobilier și obiecte decorative, sticle și recipiente din plastic. Ce facem mulți dintre noi este o combinație de minimalism ca stil de viață și reciclare. Trăim liber cu strictul necesar, ne focusăm mai puțin pe lucrurile materiale și ajutăm mediul.
Tot mai multe companii generează deșeuri de ambalaje din plastic și nu ar fi atât de trist că o fac dacă la sfârșitul vieții lor, sticlele ar ajunge în centrele de reciclare, și nu în gropile de gunoi. Sau dacă ar fi reutilizate, transformate în noi obiecte reciclabile.
Problema deșeurilor de tip PET – ce face o companie cu sticlele goale din plastic?
Plasticul este unul dintre cele mai poluante materiale, dar și unul dintre cele mai des folosite. Prin prisma faptului că generează astfel de deșeuri din plastic, deșeuri tip PET, companiile au un impact mai mare sau mai mic asupra mediului.
Problema plasticului de unică folosință trebuie conștientizată la nivel de companie și luate măsuri în acest sens. Doar că reciclarea nu este singură în cei „Trei R”. Înainte de ea, sunt alți doi – reduce și reutilizează, ambii la fel de importanți. Dacă ai o companie de pe porțile căreia ies zilnic deșeuri de ambalaje din plastic, eforturile tale se îndreaptă spre a reduce, reutiliza și în ultimă instanță, a recicla tot ce înseamnă sticle pentru băuturi din plastic (sticle de apă, sucuri naturale sau carbogazoase, bere, lapte, ulei) și recipiente non-alimentare (gel de duș, șampon, săpun lichid, detergenți, spray pentru geamuri). Nu pot fi reciclate sticle care conțin substanțe chimice puternice (spray anti-îngheț, pesticide, ulei de motor) și sticle de plastic în nuanțe închise.
De colectarea deșeurilor din plastic și reciclarea PET-urilor se ocupă companiile de reciclare specializate, de refolosirea sticlelor din plastic te ocupi tu. Să dai viață PET-ului va fi, poate, unul dintre cele mai bune proiectele pe care le-a avut compania ta. Și poți face chiar multe lucruri faine din plastic.
20 idei creative din sticle de plastic – ce poți face, ca antreprenor, din PET-uri?
Deșeurile de ambalaje din plastic sunt un real pericol pentru mediu și din ce în ce mai multe. Cu puțin curaj și creativitate se pot naște frumoase decorațiuni din recipiente PET. Pentru biroul de la sediu, pentru acela de acasă, pentru terasă și restaurant, ai mai jos câteva idei creative, pentru un proiect cu material reciclabil – plastic. Să le spunem invenții cu sticle de plastic?!
Hai să construim din materiale reciclabile!
1.Grădinii, terasei de la birou, nu le-ar strica câteva flori din materiale reciclabile. Ghivecele noi sunt o opțiune, dar nu și pentru aceia care nu au ce face cu PET-urile. Sticlele de apă din plastic și recipientele de detergent pot lua forma unor ghivece lebădă. Nu va ști nimeni că acolo-i plastic. Nici măcar florile tale
2.Dacă ai un restaurant sau o terasă cochetă, ai și flori, dar sigur nu ai unele făcute din sticle de plastic. Dacă promovezi, ca și companie, reciclarea și refolosirea sticlelor din plastic, clienții vor fi fericiți să vadă că nu-i doar o altă chestie de marketing. Nu crezi că-i poți câștiga cu asta? Uită-te la imaginile de mai jos.
3.Când ai ceva timp la dispoziție și mai multe sticle din plastic cu care nu știi ce să faci, fă-le ghivece suspendate pentru flori. Sunt o metodă ieftină, dar creativă, de a înfrumuseța orice spațiu, din interior sau exterior, în orice anotimp. Folosește pentru acest proiect vopsea mată. Uite de ce.
4.Plasticul poate fi și altceva decât un pericol pentru păsări. Sticlele din plastic pot deveni căsuțe sigure pentru ele, pe mai mulți ani de zile. Într-un copac, doi, construiește câteva astfel de căsuțe și pune acolo semințe. Folosește sfoară și nu lăsa, pe cât posibil, marginile tăiate libere, astfel încât să nu existe accidente.
5.Va fi nevoie de puțin ajutor aici, dar hei, electricianul va ști ce să facă. Localurile mici, acelea „cozy”, au, de regulă, multe corpuri de iluminat cu lumină caldă – candelabre, lustre, lampadare. Sticlele din plastic pot fi vopsite sau înfășurate în sfoară colorată și vor arăta perfect ca pendul sau ghirlandă luminoasă decorativă.
6.Oamenii reacționează plăcut la mirosuri, pe care le asociază cu locul și experiența. În birouri, în sala de conferințe, într-un local micuț, sunt binevenite parfumurile fresh și dulci. Dacă vin din lumânări, sunt cu atât mai plăcute. Sticlele din plastic pot fi, în diferite feluri, suporturi pentru lumânări și bețișoare parfumate. Pentru și mai multă intimitate, chiar sfeșnice.
7.Ce-ar fi să înlocuiești recipientele pentru zahăr/îndulcitor/bețișoare pentru cafea și ceai cu unele din plastic? Din sticle de plastic, tăiate și vopsite. La final, vor fi noi „boluri” colorate și nimeni nu va ști, dacă nu le spui, că sunt, de fapt, obiecte din materiale reciclabile – PET-uri. Uite-le pe acelea măr. How cool is that!
8.Pentru tips te ajută mult o pușculiță. Fă-o și pe ea tot din sticle de plastic. La fel de utilă îți este una dacă vrei să ajuți o asociație. Oamenii donează când știu cui donează. Roagă-ți echipa să găsească o idee potrivită sau, dacă-ți place fă-o broscuța de mai jos. Pe verde. Ori porcușor, pe roz.
9.Sticlele din plastic pot fi „perdele” decorative în grădină și în săli de conferințe. Pentru un așa proiect, vei avea nevoie de multe sticle și răbdare să le cureți, să le tai și să le pui pe toate la un loc. Deși este doar un material plastic transparent și nu are nimic atrăgător, rezultatul final este unul neașteptat. Vezi mai jos de ce spunem asta.
10.Înlocuiește suporturile de săpun de la baie cu unele noi, din sticle de plastic. La fel și pe acelea pentru pixuri, creioane, markere, foarfece și alte obiecte care dispar ca în ceață zilnic. Nu trebuie să le cumperi. Trebuie să le faci, și pentru asta ai nevoie de puțină vopsea și sticle din plastic. Și de imaginație.
11.Telefoanele se descarcă fix atunci când nu trebuie. De cele mai multe ori, nu există nimic lângă priză pe care să poată fi așezate cât timp se încarcă, și ajung pe podea. Un lucru deloc bun. Din recipiente de plastic (de la șampon, gel de duș, balsam) pot fi create suporturi pentru telefoane. Și arată destul de interesant.
12.Clienții apreciază lucrurile mici. Dar nici angajații cu trec peste ele. Cumpără bomboane, caramele, fructe, atenții dulci, pe care să le lași la îndemâna lor, cel mai bine ambalate pentru siguranța consumului. Din sticle de plastic poți face mici cutii pentru bomboane și fructe cu care să bucuri oamenii. Din companie sau din afara ei.
13.În fiecare anotimp există cel puțin o ocazie pentru a decora. Vara cu câteva flori de câmp, primăvara cu crengi de copac înflorite. În octombrie cu dovleci de Halloween, în decembrie cu ornamente de Crăciun. Obiectele decorative pot fi și altfel decât unele noi. Pot fi decorațiuni din materiale reciclabile, mai exact din PET-uri.
14.De ce să dai banii pe el când poți să-l faci chiar tu – un terrariu cu plante suculente. Astfel de grădini în miniatură sunt considerate elemente de decor ale secolului XXI și arată bine oriunde în birouri sau în săli de așteptare. Nu au nevoie nici de prea multă atenție, doar de lumină naturală și apă din când în când.
15.Terasele au acei clopoței de vânt agățați la intrare, dar pot avea și astfel de ornamente cu flori din sticle de plastic. Sunt ușor de făcut și arată bine lângă ghirlande luminoase cu lumină caldă. Pe timp de vară, în special noaptea, vor fi atracția principală a terasei. Sau a grădinii sediului.
16.Din seria „ce se mai poate face din sticle de plastic” avem și coronițele. Schimbă coronița de brad cu globuri cu una în genul celei de mai jos. Salvezi un copac și refolosești mult plastic. Și nu trebuie să renunți la ea din ianuarie, pentru că spiritul Crăciunului nu este atât de puternic prins în PET-uri.
17.Nu te-ai fi gândit, dar sticlele de plastic pot deveni inele pentru șervețele, colorate sau transparente. Arată chiar elegant, deloc banal. Din bucăți de sticlă faci petalele, folosindu-te de căldură, apoi inelul. El poate fi și din material textil. Câteva biluțe colorate imită semințele și proiectul este gata.
18.În multe feluri pot fi aduse flori și plante în decor și n-am vorbit până acum de vaze. Sticlele și recipientele din plastic pot fi simple obiecte din materiale reciclabile – niște vaze superbe pentru flori. Sfat – arată mai bine dacă sunt transparente sau mate, albe sau colorate.
19.Pe birou sunt toate împrăștiate. Nu știi de unde să iei o agrafă, unde ai pus creionul proaspăt ascuțit, nici unde este pixul care scrie bine. Nu-i greu deloc să le ții pe toate la un loc. Este chiar simplu. Ai nevoie de puțin spirit de organizare și de câteva organizatoare din sticle de plastic.
20.Dispenser de șervețele/pungi pentru locul de luat masa ori pentru baie. Este igienic și simplu de folosit. Fără risipă de șervețele, fără blaturi și mese pline de altele pe care, probabil, nu le folosește nimeni și ajung la gunoi. Pentru asta, ai nevoie de o sticlă mai mare de apă, din plastic sau una de lapte.
Companiile din România nu reciclează suficient și o mare majoritate dintre ele aruncă deșeurile de ambalaje din plastic în gropile de gunoi, deși multe dintre ele pot fi reciclate sau refolosite. Înainte de a te grăbi să le arunci, poți încerca să le găsești o nouă utilitate.
Poți face multe lucruri din sticle de plastic și nu doar acasă. Ai aici o listă cu 20 de idei de obiecte care pot fi realizate din plastic, un material reciclabil. 20 obiecte confecționate din materiale reciclabile și multe poze care să te inspire să le faci chiar tu, în compania ta. Flori și ornamente de flori, vaze, decorațiuni din sticle de plastic pentru grădină, ghivece din bidoane de detergent, organizatoare și dispensere, inele pentru șervețele, suporturi pentru lumânări, căsuțe pentru păsări, chiar corpuri de iluminat și perdele decorative făcute doar din recipiente și sticle goale din plastic, cu puține resurse și multă voință.
❗Nu uita să dezlipești etichetele, să cureți și să usuci bine sticlele înainte să te apuci de vopsit. Resturile rămase trebuie să ajungă la centrele speciale de reciclare.
Companiile trebuie să vină și vin, an de an, cu idei de reciclare a plasticului ingenioase. Acestea sunt doar câteva care îți arată ție, ca și întreprindere care generează deșeuri din ambalaje, cum poți refolosi sticlele din plastic fără cheltuieli prea mari. Te poți inspira de aici sau poți veni tu cu unele noi. Mai multe lucrări și sfaturi despre ce poți face din materiale reciclabile, în alte articole!
Sursa foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com