Niciun alt material nu face o treabă mai bună în conservarea alimentelor și prevenirea pătrunderii contaminanților decât sticla. În comparație cu plasticul, obiectele din sticlă pot fi 100% reciclate în mai multe serii, fără a-și pierde din calitate și fără a reprezenta un pericol pentru mediul înconjurător.
Cu toate acestea, în România, lipsa unui sistem de reciclare bine pus la punct, precum și informarea incompletă a cetățenilor pe acest subiect, au rezultat în rate foarte mici de reciclare a sticlei la nivel național. În plus, afaceri precum hotelurile, barurile și restaurantele din sectorul HORECA aruncă peste 200.000 de tone de sticlă la groapa de gunoi în fiecare an.
De aceea este mai mult decât important să știi cum să gestionezi eficient eliminarea deșeurilor din sticlă în cadrul companiei tale. În ghidul de mai jos vei regăsi informații esențiale legate de etapele de reciclare a sticlei, precum și indicații despre ce fel de sticlă se poate recicla și care nu se pot recicla. La final, vei putea descoperi beneficiile pe care reciclarea sticlei le poate avea pentru gospodăriile individuale, dar și pentru întreprinderile din România.
Ce este, unde și cum se reciclează sticla?
Reciclarea (sau reprocesarea) sticlei este procesul de transformare a sticlei utilizate anterior în produse noi. Acest ciclu poate fi repetat la nesfârșit, fără pierderi de calitate a produsului final.
Majoritatea orașelor mari acceptă sticlă în programele lor de reciclare, dar este recomandat să verifici disponibilitatea la nivel local. Pentru a găsi cel mai apropiat centru de colectare și reciclare, poți accesa Harta Reciclării sau site-urile consiliilor locale din județul sau orașul tău.
Primul pas în fluxul de reciclare îl reprezintă colectarea separată a sticlei de către persoane sau companii și transportul la diverse unități de reciclare a materialelor. Din cauza costurilor de transport, a riscurilor de spargere și a valorii scăzute a mărfurilor, unele comunități aleg să nu accepte sticla.
În continuare, sticla trece printr-un sistem de pretratare care îndepărtează orice etichete din hârtie, resturi de plastic, metale etc. Apoi, este sortată după culoare și spălată pentru a elimina orice alte impurități.
INFO BONUS: Culoarea sticlei este adesea determinată de diferite substanțe chimice care schimbă culoarea sticlei. De exemplu, oxidul de crom este folosit pentru a produce sticlă de culoare verde. Sticla mai închisă la culoare reflectă mai multă lumina soarelui, motiv pentru care există preferința pentru sticle maro și verzi în cazul băuturilor precum bere și vinuri.
Mai apoi, sticla este zdrobită și amestecată cu alte materii prime (calcar, sodă caustică) pentru a se obține o anumită culoare sau pentru a căpăta proprietățile dorite. Amestecul este apoi topit într-un cuptor la temperaturi cuprinse între 1.427 și 1.538 de grade Celsius. În cele din urmă, amestecul este modelat sau suflat în obiecte din sticlă noi (de exemplu, borcane, pahare sau chiar oglinzi) – gata pentru a fi reutilizate în magazine, restaurante, construcții etc.
Reciclarea sticlei este una dintre cele mai eficiente forme de reciclare a oricărui tip de deșeu comercial, cu o rată de recuperare aproape 100% a materialului original care va putea fi reutilizat într-un produs calitativ și sigur.
Ce fel de sticla se poate recicla?
În cea mai mare parte, obiectele din sticlă care sunt folosite pentru uz casnic și pentru produsele alimentare sunt complet reciclabilă. Articole precum recipientele pentru condimente, depozitarea alimentelor, borcanele și multe altele pot fi puse în coșul de reciclare. Toata aceste obiecte din sticle pot fi reciclate, indiferent de formă, culoare sau dimensiune.
SE POT RECICLA:
✅ Sticle alimentare: vin, bere, băuturi răcoritoare, băuturi spirtoase, apă, lapte;
✅ Borcane: sosuri, alimente pentru copii, gem, dulceață, miere, murături;
✅ Sticle nealimentare: parfum, aftershave, creme de față
✅Pahare, căni din sticlă (care nu sunt sparte)
Cu toate acestea, nu toată sticla este la fel. O modalitate ușoară de a afla dacă un obiect din sticlă poate fi reciclat este să te uiți la indicativul/logo-ul de reciclare. Dacă este un cod aprobat de compania de reciclare, atunci puteți pune obiectul în container pentru a fi trimis către reciclare.
Tipuri de sticla care NU se pot recicla
Există o categorie de produse din sticlă care sunt fabricate prin procese diferite și pot cauza probleme dacă sunt puse în fluxul de reciclare. Acestea sunt enumerate mai jos.
NU SE POT RECICLA
✖ Becuri
✖ Tuburi de iluminat fluorescente
✖ Geamuri – sunt construite pentru a fi durabile și au un punct de topire diferit față de articolele standard din sticlă. Poți, totuși, să încerci să duci geamul la un centru de depozitare sau la un producător de ferestre, pentru a fi reciclat sau reparat.
✖ Oglinzi
✖ Ochelari de vedere (lentilele)
✖ Sticla decorativă (arta pe sticlă)* – vopselurile contaminează sticla
✖ Vase de copt Pyrex
✖ Sticlă fragmentată/spartă
✖ Pahare din cristal
✖ Obiecte din ceramică (veselă, vaze etc.) ** – sunt făcute din lut (argilă), care nu poate fi topită.
*Sticla decorativă se poate vinde sau se poate trimite la un centru de reciclare specializată. Există ateliere de artă care pot prelua sticlă decorativă și o pot reutiliza în scop artistic. Cu toate acestea, dacă există o modalitate de a oferi o a doua șansă obiectelor decorativ din sticle înainte de a o arunca, atunci optați mai bine pentru aceasta.
**Dacă vrei să te debarasezi de anumite vase ceramică (însă fără a le arunca la întâmplare) ia în considerare donarea sau vânzarea acestora. Există multe persoane sau organizații cărora le-ar plăcea să ofere ceramicii tale o nouă utilizare. De asemenea, poți folosi vasele vechi din ceramică pentru grădinărit sau alte utilizări casnice. Înainte să achiziționezi un produs din ceramica, ține minte că aceasta nu poate fi reciclată. De aceea, încearcă să le găsiți ceramicelor existente o altă utilizare înainte de a le arunca.
Cum poti recicla sticla in compania ta? Reguli de reciclare
Este foarte important ca întreprinderile care au volume mari de deșeuri de sticlă să implementeze un plan adecvat de eliminare a deșeurilor de sticlă. Pe de o parte, gestionarea deșeurilor din sticlă poate fi o condiție obligatorie de funcționare pentru anumite industrii. O companie care are un sistem de reciclare bine pus la punct poate evita amenzi sau alte sancțiuni din partea autorităților competente, sume care ar putea afecta bugetul. Pe de altă parte, sortarea și eliminarea corepunzătoare a deșeurilor din sticlă minimizează impactul unei companii asupra mediului înconjurător. Conform ultimelor estimări, fiecare tonă de sticlă retopită economisește 246 kg de emisii de dioxid de carbon.
Dacă aceste aspecte ți se par valoroase pentru afaceri ta, iată câteva reguli generale de reciclare:
- Pune un container separat de reciclare de sticlă la sediul companiei tale. Este foarte importantă separarea deșeurilor de sticlă de alte deșeuri (plastic, metal, materii organice), întrucât acest lucru previne contaminarea și certifică posibilitarea reciclării unei cantități mari de sticlă.
- Separă deșeurile de sticlă după culoare. Acest fapt poate menține funcționalitatea fluxului de reciclare și poate ușura misiunea centrelor de colectare de a menține standardele de calitate.
- Fă tot posibilul să nu spargi sau să deteriorezi sticlele de sticlă. Sticla spartă nu reprezintă doar un pericol pentru siguranța lucrătorilor, dar poate, de asemenea, deteriora mașinile din unitățile de reciclare. La momentul de față, nu există piață pentru reciclarea sticlei sparte.
- Poți lăsa eticheta/folia pe obiectul de sticlă, însă multe companii de reciclare îți vor cere să depozitezi separat capacele din metal sau plastic.
- Îndepărtează dopurile de plută (ale sticlelor de vin, de exemplu), înainte de a le pune în containere.
- Asigură-te că sticlele și borcanele sunt curate. În caz contrar, acestea pot contamina alte materiale reciclabile, cum ar fi hârtia și cartonul, scăzând valoarea acestora.
- Evită depozitarea în containere a becurilor, ferestrelor, vaselor din Pyrex etc. Aceste produse din sticlă nu pot fi reciclate.
Gestionarea proceselor de eliminare a deșeurilor din sticlă poate fi dificilă pentru multe companii. În plus, din cauza costurilor de transport, a riscurilor de spargere și a valorii scăzute a mărfurilor, unele centre de reciclare aleg să nu accepte sticla.
De aceea, o oportunitate pentru compania ta poate fi colaborarea cu o firmă specializată de colectare și reciclare deșeuri. Experții în acest domeniu vor gestiona eficient toate aceste procese și responsabilități, pentru ca tu și angajații tăi să vă puteți concentra pe dezvoltarea companiei.
Beneficiile reciclarii sticlei pentru compania ta
Există nenumărate beneficii când vine vorba de reciclarea sticlei.
1.Sticla se poate recicla de mai multe ori
Este greu să-ți imaginezi că vaza pe care tocmai ai cumpărat-o pentru birou, sau noua fereastră instalată ar putea fi făcută din sticlă care a fost folosită acum 20 de ani. Sticla este unul dintre puținele materiale 100% reciclabile, extrem de durabile, și care nu se degradează în procese repetate de reciclare. În comparație, plasticul poate fi reciclat de 7-9 ori înainte de a-și pierde puritatea, iar în cazul hârtiei, aceasta poate fi reciclată doar de 4-6 ori. Experții sugerează că ar dura aproximativ 1 milion de ani pentru ca o sticlă să se deterioreze în condiții normale de depozitare a gunoiului.
2.Impact minim asupra mediului
Procesul de reciclare și refabricare a sticlei generează foarte puține deșeuri și are un impact minim asupra mediului înconjurător. Se estimează că fiecare tonă de sticlă trecută prin procesul de topire poate economisi în jur de 246 kg de emisii de dioxid de carbon. Alte avantaje al reciclării reprezintă reducerea energiei necesare pentru fabricarea unor noi produse din sticlă și reducerea dependenței de materiile prime virgine. Nu în ultimul rând, când utilizați produse din sticlă reciclată, puteți contribui la reducerea poluării apei cu 50%.
Știai că? Reciclarea unui singur borcan de sticlă economisește suficientă energie electrică pentru a aprinde un bec CFL de 11 wați timp de 20 de ore.
3.O companie „verde” este o companie prosperă
În prezent, 20 companii multinaționale și de stat din diverse industrii sunt considerate cei mai mari poluatori ai planetei la nivel internațional. Acest fapt continuă să atragă dezaprobarea publicului larg, iar noile prevederi legale presupun sancțiuni din ce în ce mai mari pentru companiile care pun în pericol sănătatea populației. De aceea, atunci când companiile reciclează în mod corespunzător, se pot face pașii esențiali în combaterea schimbărilor climatice. În plus, imaginea de brand a afacerii tale are numai de câștigat prin adoptarea unor politici „verzi”, precum reducerea cantității de materii prime și deșeuri, împreună cu reciclarea și reutilizarea acestora în scopul îndeplinirii activităților
4.Sticla este o alternativă avantajoasă pentru multe companii
Sticla poate fi folosită ca alternativă la materiale poluante (precum plasticul) utilizate în fabricarea unor produse sau în desfășurarea activităților zilnice ale companiilor. Acest lucru este relevant în special pentru afacerile din industria HORECA. Clasicele pahare și cutiile de depozitare ale alimentelor pot fi opțiunea mai ieftină, însă alternativele lor din sticlă sunt mai rezistente, se spală cu ușurință și nu au un miros neplăcut. De asemenea, din ce în ce mai multe magazine alimentare și furnizori aleg să incorporeze principiul „No Waste” (Zero Deșeuri) în activitățile lor. Aceasta presupune înlocuirea pungilor de plastic și sticlelor PET (indiferent dacă sunt sau nu din materiale reciclabile), cu sticle sau borcane din sticlă.
Sticla este un material extrem de versatil cu aplicații aproape nelimitate. Astfel, este extrem de benefic și profitabil pentru întreaga comunitate antreprenorială să recicleze cât mai multă sticlă posibil și să-și îmbunătățească soluțiile de gestionare a deșeurilor cu ajutorul unei companii specializate.
Sursă foto: pexels.com.