reciclarea laptopurilor vechi

Reciclarea laptopurilor si calculatoarelor: cum, unde si de ce?

In timp ce tehnologia joaca un rol din ce in ce mai important pentru omenire, odata cu el creste si impactul negativ pe care electronicele il au asupra mediului. Odata ajunse la o groapa de gunoi pentru a se degrada in timp, obiectele de acest tip pot provoca distrugeri iremediabile mediului. Din fericire, preventia este cheie, iar reciclarea electronicelor poate contribui enorm la reducerea efectelor nedorite asupra lumii ce ne inconjoara.

 Reciclarea si impactul degradarii computerelor asupra mediului

          Telefoanele mobile, televizoarele, calculatoarele si laptopurile sunt unele dintre electronicele cel mai frecvent intalnite in casele romanilor si nu numai. Totodata, frecventa cu care cumparatorii isi inlocuiesc dispozitivele, cateodata chiar in fiecare an, inseamna si cresterea numarului de aparate care ajung la ghena si, ulterior, la groapa de gunoi. De acolo, incepe un proces ireversibil care afecteaza mediului si, prin urmare, pe noi toti.

          In 2021, Natiunile Unite scriau ca, in medie, o persoana producea aproximativ 7.6 kilograme de e-waste, termenul menit sa inglobeze toate deseurile de origine electronica. Aceasta statistica insumeaza un total de aproape 55 de milioane de tone de dispozitive care au fost aruncate, global, intr-un singur an. Din acest numar, numai 17% au fost si reciclate.

          Termenul de e-waste a fost patentat de Natiunile Unite, care definesc in acest fel orice obiect care functioneaza pe baza de baterie sau prin conectarea la o priza. Electronicele contin substante extrem de periculoase pentru om si mediu, cum ar fi mercurul, ce odata ajunse in natura pot produce daune serioase. Acesti componenti, ca urmare a degradarii aparatului, ajung in aer, apa sau sol, ducand la efecte cum ar fi rarirea unor resurse naturale valoroase (cum ar fi cobaltul, folosit la manufacturarea bateriilor) sau otravirea recoltelor.

          E-waste-ul afecteaza si activitatea lucratorilor din anumite activitati, cum ar fi mineritul. Muncitorii in cautare de cupru sau aur au ajuns sa se expuna la peste o mie de substante daunatoare vietii, eliberate in sol si minerale de catre deseurile de tip electronic. 

          Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, femeile insarcinate expuse din plin la pericolele “radiatiilor” e-waste risca sa aiba complicatii in timpul sarcinii, dar si la nastere. Copiii nascuti in zone afectate de substantele toxice ale gropilor de gunoi tehnologice au un risc crescut de a dezvolta probleme neurologice si locomotorii. Alte reactii adverse ale acestei expuneri pot fi problemele respiratorii sau de tiroida, intalnite atat la adulti, cat si la copii.

          In cele din urma, e-waste-ul are, bineinteles, si un impact major asupra fenomenului incalzirii globale. Pentru fiecare tona de electronice produsa, sunt eliberate zece tone de dioxid de carbon in atmosfera. Inainte de actiunea individuala, companiile sunt cele care pot lua masuri si pot vedea rezultate semnificative.

Avantajele reciclarii calculatoarelor vechi

laptop dezmembrat componente baterie

          Reciclarea laptopurilor si calculatoarelor are numeroase beneficii. Pe langa faptul ca sunt reduse efectele nocive ale e-waste-ului, exista avantaje si din punct de vedere al economiei de energie electrica. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA) din SUA, reciclarea a un milion de laptopuri poate economisi suficienta energie electrica pentru a lumina 3.657 de locuinte in fiecare an. 

          Totodata, este totusi bine cunoscut ca reciclarea deseurilor electrice si electronice este un proces mai complex decat reciclarea sticlei, plasticului si altor materiale accesibile maselor de populatie prin intermediul pubelelor eco-friendly. Dar, in acelasi timp, reutilizarea substantelor si materialelor prime folosite la fabricarea acestor aparate consuma semnificativ mai putina energie electrica decat crearea unor produse nou noute cu materie prima la fel de noua.

          Prin reciclare este redusa si nevoia extragerii si prelucrarii materiei prime necesare crearii laptopurilor si calculatoarelor, procese care emana dioxid de carbon si alte substante nocive care polueaza apele si aerul. 

          De asemenea, mai exista si o componenta sociala: prin reciclarea calculatoarelor, ia nastere o nevoie de mana prima pentru proces, fiind astfel create locuri de munca pentru oameni care chiar au nevoie. Totodata, computerele reciclate pot ajunge apoi in scoli, spitale si alte spatii comunitare ce au nevoie de calculatoare. Drept urmare, pentru orice companie sau institutie care detine computere ce trebuie inlocuite, primul pas 

Pregatiri pentru reciclarea unui laptop vechi

          Primul pas atunci cand orice fel de computer este pregatit pentru reciclare este realizarea unui backup. Sansele sunt sa existe anumite fisiere sau informatii pe care nu vrei sa le pierzi odata cu computerul. Acest lucru poate fi facut prin mai multe procedee, cum ar fi un backup un cloud sau transferarea fisierelor pe un stick USB.

          Urmeaza apoi stergerea tuturor datelor personale si a programelor instalate pe el. Delogheaza-te de pe toate platformele si foloseste optiunea de “restore to factory settings” care e disponibila pentru majoritatea calculatoarelor. Acest procedeu presupune stergerea oricarui program care nu a fost la inceput instalat pe laptop. Pe langa curatenia de pe hard drive, este necesara si o curatenie externa. De cele mai multe ori ajunge sa stergi ecranul (si tastatura in cazul laptopurilor) cu o laveta speciala pentru electronice, insa in cazul unor aparate in stadiu avansat de deteriorare poate fi cumparat un kit de curatare la un pret suficient de accesibil.

          In cazul unor companii, unde vorbim despre date si informatii sensibile, este indicata distrugerea completa a hard drive-ului. In cazul calculatoarelor, acesta poate fi scos din dispozitiv si distrus cu ajutorul unui produs special destinat acestui procedeu. Pentru laptopuri, accesarea si scoaterea hard drive-ului nu este mereu posibila, asadar poti in schimb apela la software-uri speciale care distrug absolut orice data.

          Daca ai un laptop cu baterie externa ce poate fi scoasa, si acesta este un pas recomandat inainte de a trimite computer-ul catre reciclare. Acest lucru este indicat in conditiile in care bateriile de laptop contin litiu, iar transportul sau presupune niste procedee speciale.

          Un alt lucru care trebuie luat in considerare este deautorizarea anumitor programe. Software-uri precum iTunes si Adobe permit instalarea pe un singur calculator determinat. Daca ai licente pentru astfel de programe, fara deautorizare nu vei putea sa reinstalezi soft-urile pe noul computer.

Colectarea si reciclarea calculatoarelor vechi

         Dupa ce laptopul sau calculatorul au fost pregatite, urmeaza etapa colectarii, momentul in care se si blocheaza foarte multi oameni. Cum facem sa ajunga computerul pe drumul catre reciclare, asadar?

          O prima optiune, care este si cea mai accesibila, este preluarea aparatului vechi de catre comerciantul de la care iti cumperi un calculator nou. Foarte multi retaileri au programe de reciclare si vor veni la tine la sediu sau acasa pentru a prelua computerul vechi atunci cand ti-l aduc pe cel nou. 

          Exista apoi optiunea centrelor mici de reciclare, unele dintre care pot fi gasite chiar in centre comerciale. Daca nu se doreste deplasarea pana la locatie pentru a preda dispozitivul, exista si posibilatea apelarii reprezentantilor punctelor de reciclare pentru a trimite pe cineva la tine acasa. La Green Global reciclarea calculatoarelor este un proces cheie, iar oricine este interesat in donarea aparatului vechi pentru acest proces poate solicita o oferta cu un singur click sau printr-un simplu apel telefonic.

Reciclarea componentelor de PC

reciclare componente pc

           Sunt anumite situatii cand nu este necesara inlocuirea intregului calculator. Acest lucru se intampla atunci cand sunt inlocuite doar anumite componente, multi oameni pur si simplu aruncand aceste parti de PC laolalta cu gunoiul menajer. Inainte de trimitarea lor in centre de reciclare, poti lua in considerare reutilizarea componentelor la alte dispozitive sau donarea lor catre scoli, biblioteci sau institutii publice.

          Legat de ce componente de PC pot fi reciclabile, aproape orice element al acestui complex sistem poate fi reciclat: periferice, placi de baza, baterii, ecrane, etc. Pentru a intelege de ce este indicat ca piesele sa fie reciclate, este important sa intelegem si ce materiale pretioase contin acestea.

          Procesorul, una dintre cele mai vitale componente ale unui PC, contine silicon si aur, iar separarea acestor dispozitive este foarte dificila. Bateriile externe ale laptopurile contin mari cantitati de litiu si reprezinta cele mai periculoase componente de calculator din punct de vedere al impactului asupra mediului. Hard drive-ul este protejat de un invelis de aluminiu, intr-o carcasa magnetica. 

          Acestea sunt doar cateva exemple, numeroase componente de PC fiind realizate cu metale si materiale pretioase, care necesita foarte multe resurse pentru extractie si prelucrare. Din acest motiv, este preferabila reciclarea si reutilizarea acestei materii prime pentru realizarea unor noi piese.

Reciclarea bateriilor de laptop

          Fiind si una dintre cele mai periculoase piese din clasa electronicelor, bateriile de laptop necesita o atentie mai mare. Inainte de a fi colectate, ele trebuie scoase din laptop si depozitate in conditii sigure, altfel devin un adevarat pericol pentru incendii.

          Cel mai bine este ca bateria sa fie pusa intr-un container care poate fi usor indepartat, cum ar fi o plunga de plastic. Bateria nu ar trebui sa fie lovita sau distrusa in vreun fel, dat fiind ca majoritatea punctelor de reciclare vor refuza colectarea.

          Dar ce se intampla, totusi, daca exista zgarieturi pe baterie sau suprafata are urme de distrugere? Nu este o situatie nemaivazuta, dat fiind ca si bateriile se deterioreaza in timp. O baterie de laptop sparta sau zgariata nu trebuie sub nicio forma sa intre in contact cu aerul. Oxigenul poate face ca piesa sa ia foc, iar stingerea lui este cu atat mai dificila avand in vedere litiul, materialul din baterie care o transforma intr-un obiect extrem de inflamabil. 

           Nu transporta niciodata bateria, mai ales daca este sparta sau zgariata. Apeleaza la specialisti de la centre reciclare care cunosc procedurile speciale de transport al bateriilor de laptop.

          Aproximativ 2% din toate componentele unui computer sunt considerate nedestinate reciclarii. In acest caz, ele sunt fie distruse cu aparatura speciala, fie ajung pe mana unor experti pentru inlaturare sigura, in conditiile in care piesele contin substante toxice.

Alternative la reciclarea laptopurilor si calculatoarelor vechi

           In final, desi reciclarea computerului vechi este o alegere benefica mediului, asupra careia poti avea un control direct, exista niste alternative care nu implica aruncarea calculatorului la groapa de gunoi menajer.

  • In cazul persoanelor fizice, daca ai un laptop care inca functioneaza, poti sa ii gasesti o intrebuintare specifica. El poate deveni un al doilea ecran pentru computerul principal, poate deveni un spatiu de stocare si de backup a datelor sau il poti transforma intr-un punct de hotspot pentru a prelungi aria de acoperire a router-ului de WiFi.
  • Poti dona direct computerul, fie unei persoane cunoscute, fie unor institutii care au nevoie de astfel de aparatura. 
  • Exista multi oameni interesati doar in anumite componente de PC, asa ca poti dona o piesa veche (dar functionala).

          Desi acestea sunt niste optiuni bine de luat in considerare, ele raman valabile numai daca laptopul sau componentele individuale sunt si functionale. In final, reciclarea este cea mai sigura metoda de a avea control asupra locului unde ajung aparatele tale la finalul vietii lor.

 

Sursa foto: unsplash.com

 

Share

Leave comment

Cere oferta!