Deseuri dee

Tot ce trebuie să știi despre valorificarea deșeurilor electronice

Durata de viață a produselor electronice și electrocasnice a devenit din ce în ce mai scurtă. În medie, consumatorii înlocuiesc calculatoarele și laptopurile personale la fiecare cinci ani. Telefoanele inteligente sunt înlocuite în decurs de doi ani, iar aparatele electrocasnice sunt înlocuite o dată la șapte ani, creând nevoia evidentă de reciclare a deșeurilor electronice. Dar cum le valorificăm corect într-un secol care pune punctul pe „i‟ din ce în ce mai mult pe grija față de mediul înconjurător?

Ce reprezintă deșeurile deee?

           Deșeurile electronice sau deșeurile deee se referă la dispozitivele electronice pe care oamenii nu le mai folosesc. Aceste dispozitive au ajuns la capătul liniei și nu mai funcționează la capacitatea normală sau nu mai funcționează deloc. Exemplele de deșeuri electronice includ calculatoare și componente ale lor, cum ar fi tastaturi,mouse-uri și multe altele precum: cuptoare cu microunde, televizoare, radiouri, imprimante, monitoare și jucării electronice.

          De asemenea, unele dintre aceste dispozitive electronice conțin materiale care le fac extrem de periculoase pentru mediu. De exemplu, vechile CRT (tuburi catodice) de la televizoare și monitoare sunt periculoase pentru mediu. Unele dispozitive portabile, telefoane mobile și componente ale computerelor conțin materiale și substanțe valoroase, cum ar fi aurul, argintul, cuprul, plumbul și nichelul, care pot fi recoltate, dar conțin și materiale periculoase, cum ar fi cadmiul, mercurul și sulful, iar acestea din care necesită o valorificare și reciclare specială.

          De aceea, reciclarea deșeurilor electronice se referă apoi la reprocesarea și reutilizarea acestor deșeuri electronice. Reciclarea deșeurilor electronice este una dintre cele mai discutate probleme din societatea actuală, datorită potențialului său de a reduce pericolele pentru mediu și poluarea.

          Acest proces complex este din ce în ce mai încurajat în Uniunea Europeană, inițiat cu scopul de a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător în principal, din cauza impactului larg răspândit al deșeurilor electronice asupra poluării mediului. Astfel, milioane de electronice sunt folosite zilnic și din păcate, doar 12,5% din deșeurile electronice sunt reciclate la nivel mondial.

Deseuri dee

Cum valorifici deșeurile electronice?

          Reciclarea electronicelor este o activitate destul de provocatoare. Acest lucru se datorează faptului că procesul de colectare a deșeurile electronice conține multe elemente variate care sunt de obicei fabricate din diverse materiale, cum ar fi metale, plastic și sticlă. Deci, un business asumat și responsabil trebuie să cunoască cum se recicleaza corect deșeurile electronice.

          Astfel, urmărește pașii următori:

Pasul 1: Colectare și transport

           Aceasta este prima etapă a reciclării deșeurilor deee. Astfel, instituțiile stabilite plasează coșuri de colectare în anumite locuri, iar când aceste coșuri de gunoi sunt umplute, specialiștii în reciclare transportă apoi deșeurile electronice în locurile și instalațiile prevăzute speciale pentru valorificarea lor.


Pasul 2: Mărunțirea și sortarea

          După colectare și transport, următorul pas este mărunțirea și sortarea deșeurilor electronice. Succesul separării ulterioare se bazează pe procesul de mărunțire și de aceea eficiența este esențială în această etapă. Mărunțirea implică spargerea deșeurilor electronice în bucăți mai mici pentru o sortare adecvată. Cu ajutorul mâinilor, articolele mici sunt sortate și apoi demontate manual. Acest lucru necesită de obicei forță de muncă, deșeuri sunt în această etapă separate pentru a recupera diferite părți din ele.

          După aceasta, materialele sunt clasificate în materiale de bază și componente. Apoi, acestea vor fi sortate pe diferite categorii. De obicei, aceste categorii includ elemente care pot fi reutiliza așa cum sunt și cele care necesită procese suplimentare de reciclare. În orice caz, deșeurile electronice sunt de cele mai multe ori sortate manual, în timp ce compuși precum lumina fluorescentă, bateriile, bateriile UPS și cartușele de toner nu trebuie sub nicio formă zdrobite sau mărunțite manual.

Pasul 3: Extragerea prafului

          Particulele mici de deșeuri sunt răspândite printr-un proces de agitare pe banda transportoare. Bucățile de deșeuri electronice răspândite fără probleme se descompun și mai mult. În acest moment, praful este extras și aruncat într-un mod care respectă mediul înconjurător, iar în acest fel, nu există nicio degradare a mediului înconjurător.

Pasul 4: Separarea magnetică

          În cadrul acestui pas, un magnet foarte puternic ajută personalul specializat să separe oțelul și fierul de restul deșeurilor. Cu toate acestea, unele procese mecanice pot fi uneori necesare pentru a separa plăcile de circuite sau cuprul și aluminiul de alte particule de deșeuri.

Pasul 5: Separarea apei

           Acum intervine tehnologia de separare a apei, extrem de relevantă pentru a separa sticla de plastic. Tot în cadrul acestui pas cablurile care conțin sticlă ajung în topitorii pentru a le utiliza în producția de baterii, tuburi cu raze X sau CRT-uri.

Pasul 6: Purificarea fluxului de deșeuri

          Aici sunt localizate și extrase metalele rămase din materiale plastice pentru a purifica în continuare fluxul de deșeuri.

Pasul 7: Pregătirea materialelor reciclate pentru vânzare

          Etapa finală este pregătirea materialelor reciclate pentru vânzare. Aici, materialele separate în timpul SSS sunt pregătite pentru vânzare ca materii prime pentru a produce produse electronice sau electrocasnice noi.

Legislația în vigoare în ceea ce privește valorificarea deșeurilor deee

          Legislația actuală specifică cât mai precis ceea ce consumatori și businessurile trebuie să ia în considerare privind managementul optim al echipamentelor electrice și electronice.Astfel trebuie conultate următoarele acte normative:

  • Directiva UE 2002/96/CE privind deșeurile echipamentelor electrice și electronice (DEEE); Anexa 1a și b a Directivei 2002/96/CE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE);
  • Anexa 1a și b a Directivei 2002/96/CE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE);
  • Documentul UE „intrebări adresate frecvente referitoare la Directiva 2002/95/EC privind limitarea utilizării anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (RoHS)”.

          Bineînțeles că toate actele de acest gen sunt mereu revizuite și reactualizate, așa că trebuie să fie mereu la îndemâna instituțiile și companiilor mici și mijloci pentru a se asigura că respectă legea în vigoare.
          Legislația din prezent cuprinde următoarele categorii în ceea ce privesc echipamentele electrice și electronice cuprinse în 1037/ 2010:

  1. aparate de uz casnic de mari dimensiuni;
  2. aparate de uz casnic de mici dimensiuni;
  3. echipamente informatice şi de telecomunicaţii;
  4. echipamente de larg consum;
  5. echipamente de iluminat;
  6. unelte electrice și electronice (cu excepția uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni);
  7. jucării, echipamente sportive și de acord;
  8. dispozitive medicale (cu excepția tuturor produselor implantate și infectate);
  9. instrument de monitorizare și control;
  10. distribuitoare automate.

          În concluzie, deșeurile deee pot fi extrem de periculoase atât pentru mediul ambiant cât și pentru indivizi, de aceea este important modul în care sunt valorificate și reciclate. Grija aceasta trebuie să fie o constantă pentru orice business, indiferent de dimensiunile sale.

Sursă foto: Unsplash.com

Surse:http://apmsb.anpm.ro/documents/839945/2534054/DEEE.pdf/69634b3d-51be-472d-8e4a-fe4f400082f4

 

Share

Leave comment

Cere oferta!