Demolari cladiri GreenGlobal.ro

Demolari Cladiri: Ce trebuie sa stii inainte de demolarea unei cladiri?

Procesul de demolare a cladirilor este un domeniu foarte specializat in industria constructiilor, care necesita o planificare extinsa, expertiza si o executie precisa. Acest proces implica demolarea sistematica a cladirilor si a altor structuri construite, adesea pentru a face loc unei noi constructii sau complex de constructii. Procesul de demolare a cladirilor trebuie sa se desfasoare intr-un mod sigur, eficient si in conformitate cu reglementarile si prevederile legale in vigoare.

Primul pas in procesul de demolare a cladirilor implica, de obicei, o cercetare si o analiza detaliata a structurii cladirii. Acest lucru este crucial pentru a intelege metodele necesare pentru demolare, materialele folosite in procesul de demolare, identificarea si evaluarea pericolelor potentiale si de asemenea, impactul potential asupra mediului inconjurator.

In urma acestei etape, se elaboreaza un plan detaliat care prezinta abordarea specifica care urmeaza sa fie folosita pentru demolarea cladirii, luand in considerare factori precum amplasarea cladirii, dimensiunea acesteia, materialele utilizate in constructia sa si distanta sa fata de alte structuri sau zone locuite ori date in folosinta (spatii comerciale, magazine, etc).

Demolarea propriu-zisa poate fi efectuata prin diverse tehnici, in functie de circumstantele specifice. Cele mai folosite 3 metode de demolare a cladirilor sunt:
· Metode mecanice, cum ar fi utilizarea buldozerelor, a excavatoarelor sau a bilelor de demolat.
· O alta metoda de demolare este prin implozie, demolarea realizandu-se prin folosirea explozibililor.
· O alta metoda este destructurarea cladirii pas cu pas, cu scopul de a pastra sau recicla cat mai multe materiale rezultate in urma procesului de demolare.

Indiferent de metoda utilizata, siguranta este prioritara in procesul de demolare a cladirilor.

Diferenta dintre demolarea cladirilor si lucrarile de demolare

Diferența dintre demolari cladiri și lucrari de demolare

Termenii „demolare a cladirilor” si „lucrari de demolare” sunt deseori utilizati in mod interschimbabil, dar au diferente distincte in industria constructiilor industriale sau civile.

Distinctia cheie dintre cele doua consta in primul rand in amploarea lucrarilor de demolare, domeniul de aplicare si complexitatea sarcinilor ce urmeaza a fi executate.

Demolarea cladirilor, dupa cum sugereaza termenul, se refera la procesul de darâmâre efectiva a unei intregi structuri sau cladiri. Acest lucru se face, de obicei, pentru a face loc unei noi constructii sau din cauza unor probleme de siguranta cu structura existenta.

Aici, accentul principal este pus pe indepartarea sigura si controlata a unei structuri mari.

Pe de alta parte, lucrarile de demolare, acopera o gama mai larga de activitati. In afara de demolari de cladiri intregi, poate include, de asemenea, proiecte la scara mai mica, cum ar fi:
1) demolarea interioara a cladirii in scopul efectuarii unor renovari;
2) demolarea selectiva pentru a pastra anumite caracteristici arhitecturale
3) destructurarea sau decopertarea cladirii, proces prin care materialele sunt indepartate cu grija pentru reutilizarea lor ulterioara sau reciclare.

Lucrarile de demolare cuprind, de asemenea si activitati secundare, precum curatarea zonei de lucrari de materialele de constructii ramase in urma procesului de demolare, precum si gestionarea deseurilor rezultate dupa procesul de demolare.

Tipuri de demolari de cladiri

Demolarea mecanicaDemolarea mecanica

O metoda obisnuita este demolarea mecanica, care utilizeaza echipamente mecanice specializate, cum ar fi bile de demolat, buldozere si excavatoare hidraulice pentru a darâma cladirile.

Acesta este cel mai comun tip de demolare datorita rentabilitatii si eficientei sale.

Cu toate acestea, genereaza, de asemenea, o cantitate semnificativa de moloz si praf, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru mediu.

Demolarea prin folosirea explozibililor (prin implozie)Demolări prin implozie

O alta metoda este demolarea prin implozie, metoda cu un impact puternic. Aceasta metoda foloseste explozibili pentru a demola o cladire cât mai aproape de amprenta sa la sol.

Procesul incepe cu o analiza amanuntita a schitei cladirii pentru a identifica principalele componente ale structurii.

Apoi, explozibilii sunt plasati strategic in aceste locatii, astfel incât, atunci când explozibilii sunt detonati, cladirea se prabusesc peste ea insasi, reducând cantitatea de moloz raspândita in zona si facilitând procesul ulterior de curatare.

Cu toate astea, aceasta metoda de demolare necesita o planificare extinsa si este cea mai potrivita pentru structurile mari amplasate in special in mediul urban.

Demolarea selectiva (sau manuala)

Cea de-a treia metoda de demolare este demolarea selectiva a cladirii sau destructurarea selectiva a constructiei. Aceasta metoda de demolare a cladirilor este o metoda prin care se acorda un interes sustenabilitatii.

In loc sa demoleze pur si simplu o cladire, muncitorii indeparteaza sistematic elementele de constructie cu valoare, pentru a le reutiliza sau recicla ulterior. Aceasta metoda reduce cantitatile de deseuri generate, dar poate necesita mai mult timp si mai multa munca decât alte metode de demolare folosite.

Demolarea cladirilor prin folosirea bratului telescopic

De asemenea, merita sa amintim aici si demolarea prin folosirea unui brat telescopic, fiind o metoda utilizata pentru cladiri care sunt mai inalte de sase etaje. Aceasta implica utilizarea unui echipament, cum ar fi un excavator, dotat cu un brat de demolare format din trei sectiuni sau un brat telescopic. La capatul bratului este atasata o componenta de demolare, cum ar fi un concasor, o foarfeca sau un ciocan, folosita pentru daramarea structurii.

Demolarea cu bila

In cele din urma, exista demolarea cu macara si bila, una dintre cele mai vechi si mai frecvent utilizate metode de demolare a cladirilor. Aceasta implica balansarea unei mingi de demolare cu o greutate de pana la 13 tone, cu proiectarea acesteia in structura prin balansare pentru a o darama.

Desi aceasta metoda este simpla si eficienta, poate fi dificil de controlat unde aterizeaza bucatile de material din constructie, poate fi dificil de controlat unde aterizeaza bucatile de material din constructie, ceea ce reprezinta un potential risc pentru siguranta lucratorilor si a celor din perimetrul zonei de lucrari.

Fiecare dintre aceste metode de demolare a cladirilor are avantaje si dezavantaje. Alegerea metodei depinde de o varietate de factori, inclusiv de locatia cladiri, dimensiunea, materialele de constructie si mediul inconjurator.

Masuri de Securitate in cadrul procesului de demolare a unei cladiriMasuri de securitatea in muncii la demolarea cladirilor

Siguranta lucratorilor:

· Evaluarea detaliata a starii cladiri pentru a identifica posibilele riscuri inainte de inceperea lucrarilor.

· Instruirea corespunzatoare a tuturor lucratorilor privind tehnicile de demolare si riscurile asociate.

· Dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie (EIP) adecvat, conform riscurilor identificate, cum ar fi casti de protectie, ochelari de protectie, manusi si incaltaminte de protectie.

· Restrictionarea accesului pe santier. Accesul trebuie permis doar persoanelor autorizate.

· Pregatirea truselor de prim-ajutor si a echipelor speciale de prim-ajutor pentru interventie in caz de nevoie.

 • Siguranta cladirilor si oamenilor din perimetrul cladirii demolate:

· Instalarea baricadelor si semnelor de avertizare in jurul zonei de demolare.

· Utilizarea senzorilor si a camerelor video pentru a monitoriza miscarile si potentialele deplasari ale structurii.

· Selectarea metodei de demolare (manuala, mecanica, prin folosirea explozibililor) in functie de tipul si starea cladiri, precum si in functie de proximitatea fata de alte structuri ce nu fac parte din procesul de demolare.

· Evacuarea tuturor cladirilor si zonelor din imediata apropiere inainte de demolare.

· Mentinerea unei comunicari constante intre echipele de lucru si persoanele din vecinatate.

Protectia mediului (sol, apa, aer, flora si fauna):

· Realizarea unei evaluari privind potentialele efecte asupra mediului inainte de demolare.

· Obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare, inainte de efectuarea lucrarii.

· Implementarea masurilor de de pulverizare a apei pentru a controla raspandirea prafului.

· Sortarea si reciclarea materialelor rezultate din demolare, asigurand o depozitare selectiva a deseurilor.

· Instalarea unor bariere electronice de securitate pentru protejarea faunei si florei din apropiere.

· Utilizarea tehnicilor si echipamentelor care reduc nivelul de zgomot, mai ales in zonele populate.

· Monitorizarea si controlul nivelului de vibratii produse pentru a proteja structurile invecinate si mediul inconjurator.

· Prevenirea poluarii apei prin asigurarea ca materialele si fluidele rezultate nu contamineaza sursele de apa din vecinatate.

Astfel, procesul de demolare se poate realiza in conditii de siguranta pentru om si mediul inconjurator.

Importanta reciclarii in procesul de demolareImportanța reciclării în procesul de demolare

Reciclarea in procesul de demolare a cladirilor a devenit esentiala in contextul actual de constientizare a problemelor de mediu.

Nu doar ca aceasta ajuta la reducerea amprentei ecologice, dar aduce si beneficii semnificative industriei de constructii civile si industriale, atat din punct de vedere al mediului, cat si din punct de vedere economic.

Care sunt materialele care sunt reciclate cu precadere in urma procesului de demolare a unei cladiri?

In cadrul procesului de demolare, materialele precum betonul, lemnul, metalele si sticla sunt cele mai frecvent reciclate. Un exemplu concret este procesul de reciclare al betonului, unde acesta este faramitat si folosit ulterior ca si component in materialul de constructie pentru drumuri sau ca baza pentru constructii noi.

De asemenea, materialele compozite, precum materialele izolatoare, reprezinta o provocare in reciclare datorita complexitatii lor, insa tehnologia actuala permite o separare mult mai eficienta.

Care sunt beneficiile economice obtinute in urma reciclarii materialelor rezultate din procesul de demolare?

Dincolo de protejarea mediului, reciclarea deseurilor rezultate din constructii se traduce prin economii semnificative pentru beneficiari. Astfel, costurile cu materialele sunt reduse semnificativ atunci cand se opteaza pentru resurse reciclate. De exemplu, in unele proiecte, utilizarea porțelanului reciclat a redus costurile cu pana la 40%. In plus, materialele reciclate pot fi vandute, devenind surse de venit suplimentare.

Tendinte Globale

In acest sens, cuvantul cheie este sustenabilitatea, orientarea fiind catre constructii durabile. Astfel, procesul de reciclare se aliniaza perfect cu initiativele de constructie ecologica care se extind rapid. In tandem cu inovatii tehnologice emergente, se anticipeaza o crestere semnificativa a reciclarii in viitoarele procese de demolare .

Reciclarea in cadrul procesului de demolare nu este doar o responsabilitate ecologica, ci si o oportunitate economica. Integrand aceasta practica in proiectele de constructie si demolare, putem face pasi concreti catre un viitor mai sustenabil si eficient din punct de vedere al resurselor folosite.

Cum sa alegi o firma de demolari de cladiri?Cum să alegi o firmă de demolări de clădiri

Criterii esentiale pentru alegerea unei firme de demolare profesioniste:

Istoricul firmei si reputatia in domeniu:

 • Examinarea istoricului companiei este esentiala. Companiile consacrate in acest domeniu vor avea un istoric de proiecte reusite si un portofoliu de clienti multumiti.
 • Verificati recenziile, cum ar fi diferite forumuri specializate in constructii, pentru a avea o perspectiva extinsa asupra activitatii desfasurate in alte proiecte.

Licente si Autorizatii

 • Asigurati-va ca firma selectata detine toate autorizatiile necesare pentru activitatea de demolare.
 • Verificati tipurile de asigurari pe care le detine compania, cu accent pe asigurarea de raspundere civila pentru eventualele daune cauzate tertilor.

Expertiza si Resurse Tehnice

 • Discutati cu reprezentantii firmei cu privire la lucrarile pe care le-au mai efectuat si de asemenea, cu privire la tipurile de cladiri unde au expertiza, precum si metodele de demolare utilizate.
 • Asigurati-va ca dispun de echipamentele si tehnologia necesara pentru proiectul dumneavoastra.
 • Personalul trebuie sa fie nu doar calificat, ci si certificat si instruit corespunzator pentru sarcinile specifice ce urmeaza a fi desfasurate.

Responsabilitate Ecologica

 • Intelegerea politicilor de mediu ale companiei este cruciala in lumea moderna.
 • Cautati firme care detin certificari ecologice recunoscute international.
 • Prioritizati companiile care implementeaza proceduri stricte de reciclare a materialelor si gestionare responsabila a deseurilor.
 • Asigurati-va ca orice deseу potențial periculos este tratat si eliminat conform standardelor legale si de siguranta.

Luand in considerare aceste criterii esentiale, veti fi in masura sa alegeti o firma de demolare care nu numai ca va finaliza proiectul in mod eficient si in siguranta, dar va face acest lucru respectand cele mai inalte standarde ale industriei si cu preocupare fata de mediu.

Sursa foto: Canva

Share

Leave comment

Cere oferta!