Termoplasticul - ce este, ce fel de materiale termoplastice exista, care este intrebuintarea lor si cum se recicleaza

Termoplasticul – ce este, ce fel de materiale termoplastice exista, care este intrebuintarea lor si cum se recicleaza?

           Termoplasticul este prezent din ce in ce mai mult in activitatile zilnice, fiind utilizat in diverse domenii vitale pentru buna functionare a societatii moderne. Din cauza folosirii frecvente, materialele termoplastice au ajuns sa polueze foarte mult mediul inconjurator. Pentru a limita efectele negative ale acestui fenomen, atat oamenii, cat si persoanele juridice au inteles importanta colectarii si reciclarii corespunzatoare a termoplasticului. Fiind un material 100% reciclabil, acesta poate fi topit, remodelat si refolosit in produse noi. 

          Descopera in acest articol mai multe informatii despre termoplastic, definitie, principalele caracteristici, tipurile de materiale termoplastice care exista si cum se poate face colectarea si reciclarea lor.

Termoplasticul si materialele termoplastice – informatii esentiale

          Termoplasticul este moale si maleabil atunci cand este incalzit si devine tare dupa ce se raceste. Prin urmare, se preteaza la turnarea in orice forma la cald, pastrandu-se tare si rigid la racire. Din acest motiv, se foloseste in diverse aplicatii, la fabricarea aparatelor de uz casnic, a carcaselor de calculatoare si a multor produse de consum. Faptul ca materialele plastice pot schimba viata in foarte multe feluri nu poate fi negat, acestea avand diverse utilizari cotidiene.

                            Ce este termoplasticul?

          Termoplasticul este acel material care se topeste atunci cand este incalzit si se intareste atunci cand se raceste. Termoplasticele mai pot fi definite si ca polimeri care pot fi topiti si refolositi aproape la nesfarsit. Din acest motiv, ele sunt reciclabile din punct de vedere mecanic. Printre cele mai intalnite tipuri de termoplastice se numara polipropilena, polietilena, clorura de polivinil, polistirenul, polietilenul tereftalat si policarbonatul. 

                           Care sunt caracteristicile materialelor termoplastice?

          Termoplasticul este fabricat din materiale naturale precum celuloza, carbunele, gazele naturale, sarea si titeiul, printr-un proces de polimerizare sau policondensare. Materialele termoplastice se caracterizeaza printr-o structura moleculara simpla. Acestea se inmoaie sau se topesc, se modeleaza, se formeaza, se sudeaza si apoi se solidifica la racire. Ciclurile de incalzire si racire se pot repeta de mai multe ori, ceea ce permite ca termoplasticul sa fie reciclat si reprocesat. 

          Principalele caracteristici ale materialelor termoplastice sunt: 

 • Proprietati bune la temperaturi scazute;
 • Elasticitate, durabilitate, rezistenta la impacturi multiple;
 • Buna rezistenta chimica;
 • Au o greutate moleculara mare si pot fi remodelate;
 • Sunt reciclabile.

                           Ce este poliuretanul termoplastic?

1. materiale termoplastice - teava de scurgere

 

          Poliuretanul termoplastic (TPU) este prelucrabil prin topire, avand o durabilitate si flexibilitate ridicata. Acesta are caracteristicile plasticului si ale cauciucului si este foarte util in diverse domenii importante precum industria auto, fire si cabluri, sport si aplicatii textile. Datorita naturii sale termoplastice, TPU are mai multe avantaje in comparatie cu alti elastomeri:

 • Rezistenta excelenta la tractiune;
 • Alungire mare la rupere;
 • Rezistenta ridicata la abraziune si zgarieturi ;
 • Confort ridicat de utilizare pentru aplicatii ergonomice (ofera o aderenta excelenta la materialele plastice, cum ar fi ABS si nailon);
 • Proprietati mecanice bune;
 • Rezistenta la radiatiile ultraviolete;
 • O buna flexibilitate pe o varietate mare de temperaturi;
 • Rezistenta la uleiuri, grasimi si numerosi solventi. 

          Poliuretanul termoplastic este biodegradabil si poate fi reciclat. Spre deosebire de clorura de polivinil (PVC), acesta este mai elastic si mai usor, fiind acceptat ca o alternativa sigura la PVC in cazul dispozitivelor medicale. De asemenea, poliuretanul termoplastic poate fi folosit si ca izolator, imbunatatind eficienta energetica a cladirilor si a mijloacelor de transport. 

Principalele tipuri de termoplastice

           Termoplasticele sunt de mai multe feluri, fiecare dintre acestea avand diverse caracteristici care permit utilizarea lor in industria auto, in fabricarea ambalajelor, jucariilor, covoarelor sau a fibrelor textile. Proprietatea lor principala, de a deveni moi atunci cand sunt supuse la temperaturi ridicate si de a se intari la rece, faciliteaza folosirea acestora pe scara larga.

                              Ce tipuri de materiale termoplastice exista?

         Principalele tipuri de materiale termoplastice sunt urmatoarele: 

         HDPE (polietilena de inalta densitate) si LDPE (polietilena de joasa densitate) – este cel mai des intalnit termoplastic datorita versatilitatii sale si a proprietatilor izolatoare excelente. Polietilena de inalta densitate este translucida, rezistenta si usor de prelucrat, fiind folosita la fabricarea sticlelor, a cutiilor de conserve sau a containerelor de transport. Polietilena de joasa densitate este foarte utilizata la fabricarea unor produse precum pungi, ambalaje si jucarii. 

 

2. termoplastic - galeata, jucarii din plastic, nisip

          PVC (clorura de polivinil) – este un derivat din plastic rezistent la abraziune, la substante chimice si la foc. PVC-ul este folosit pe scara larga in industria hartiei la fabricarea de ambalaje, carti de credit, jucarii, mobilier si imbracaminte. 

          PP (polipropilena) – este un termoplastic transparent, usor si durabil, cu o temperatura de topire mai mare decat a polietilenei. Acesta este usor de utilizat si ofera o rezistenta buna la crapaturile cauzate de stresul din mediul inconjurator. Polipropilena se foloseste la fabricarea fibrelor textile, a garniturilor, ambalajelor, covoarelor, franghiilor si mobilierului. 

           PS (polistirenul) – este transparent, dur si casant. Acesta este utilizat frecvent pentru a inlocui sticla, aluminiul si lemnul, fiind mult mai ieftin. Polistirenul este, de asemenea, folosit in fabricarea ambalajelor alimentare, a containerelor, cutiilor, produselor de unica folosinta, jucariilor si paharelor. 

          Pe langa acestea, exista si materiale termoplastice industriale precum: 

          PB (polibutan) – este flexibil si rezistent la tractiune la temperaturi inalte, caracteristici care ii permit sa fie folosit in industria conductelor de apa calda si rece sub presiune. 

          PMMA (polimetilmetacrilat) – acesta concureaza cu alte materiale termoplastice cum ar fi policarbonatul si polistirenul. Fiind rezistent la zgarieturi si avand o culoare transparenta, este adesea folosit ca inlocuitor al sticlei. De asemenea, mai este utilizat in industria auto la fabricarea farurilor si a altor piese, precum si in arhitectura, cosmetica, iluminat sau optica. 

          PET (polietilen tereftalat) – acest termoplastic este reciclabil, fiind aprobat pentru utilizarea in produsele care intra in contact cu alimentele, cum ar fi ambalajele pentru bauturi. PET-ul se caracterizeaza prin transparenta, rezistenta la apa si la flexiune si prin absorbtia redusa a umiditatii. Acesta este folosit in alte aplicatii, precum piese turnate pentru automobile si electronice. 

          PTFE (Politetrafluoroetilena) – este un material termoplastic cunoscut si sub numele de teflon. Nu reactioneaza cu alte substante chimice, are o impermeabilitate puternica si isi pastreaza caracteristicile in medii umede. 

          Nylon – este utilizat frecvent la fabricarea ciorapilor, tesaturilor si tricotajelor. Folosindu-se procedura de turnare prin compresie, acesta poate fi utilizat si la manerele de perii, pieptene sau alte gadgeturi. Nylonul este o fibra textila elastica si rezistenta. 

                              Diferenta intre materiale termoplastice si termorigide

          Materialele plastice sunt impartite in doua grupe in functie de modul in care reactioneaza la caldura. Astfel, exista termoplasticele care pot fi topite in mod repetat prin incalzire si intarite prin racire. In schimb, materialele plastice termorigide se intaresc permanent dupa ce au fost incalzite o singura data. Acestea raman intr-o stare solida dupa ce au fost polimerizate. 

          Cateva exemple de materiale termorigide sunt siliconul, poliuretanul, epoxizii si fenolicii. De asemenea, unele materiale, precum poliesterul, pot veni atat in forma termoplastica, cat si forma termorezistenta. 

          Derivatele termorigide ofera numeroase avantaje atunci cand sunt folosite ca materiale de productie. Un exemplu sunt epoxizii, care sunt elastici, duri si rezistenti la multe substante chimice, sau fenolicii, care sunt rezistenti la foc. 

          Principala diferenta intre materialele termoplastice si termorigide este faptul ca cele termorigide nu se topesc atunci cand sunt expuse la caldura. De asemenea, acestea nu se deformeaza si nu isi pierd forma la temperaturi extrem de scazute, motiv pentru care sunt ideale pentru piese sau utilaje folosite in conditii climatice extreme sau in medii cu variatii constante de temperatura. Materialele termorigide au o vascozitate redusa si sunt usor de prelucrat, prezentand un risc mai mic pentru sanatate deoarece in timpul procesului de turnare nu se degaja vapori cu potential toxic. Asadar, in comparatie cu termoplasticele,  termorigidele au o rezistenta mai buna la socuri, solventi, la patrunderea gazelor si la temperaturi extreme.

Colectarea si reciclarea termoplasticului

          Rata crescanda de generare a deseurilor termoplastice si eliminarea nedorita a acestora, in special in zonele urbane, are consecinte negative asupra mediului la nivelul intregului glob. Cresterea economica, a consumului si a standardului vietii vine si cu efecte nefaste din cauza fluxului mare de deseuri de toate tipurile. Chiar daca nu este vizibil, acest lucru duce in timp la deteriorarea mediului inconjurator si, implicit, a sanatatii oamenilor si a celorlalte vietuitoare. Prin urmare, colectarea selectiva a deseurilor devine o cerinta obligatorie pentru oameni, firme si institutii, contribuind la salvarea resurselor naturale si la reducerea poluarii. 

          Asa cum probabil deja ai observat, in viata de zi cu zi, exista multe tipuri de plastic folosite in produsele utilizate frecvent. De la sticlele de apa, pungile de cumparaturi si pana la cartea de identitate, plasticul este intalnit peste tot. Datorita avantajelor pe care le are, aproape toate industriile din diverse domenii il folosesc pe scara larga. Dar aceasta cantitate uriasa de materiale plastice poate fi un pericol pentru mediul inconjurator. Prin urmare, pentru a reduce potentialele efecte negative, reciclarea plasticului devine esentiala. De asemenea, daca acest proces nu este gestionat corect, producerea unor noi produse cu noi materiale poate fi o risipa de resurse. 

3. poliuretan termoplastic - card din plastic

          Primul pas il reprezinta colectarea deseurilor din plastic si apoi reconversia acestora in produse noi si utile. Acest lucru garanteaza faptul ca intreaga cantitate de materiale plastice nu se iroseste si nu ajunge in mediu, unde poate dura secole sau chiar milenii pentru a se degrada. 

          Majoritatea termoplasticelor intalnite in viata de zi cu zi pot fi reciclate, dar intregul proces implica proceduri riguroase si atentie la detalii. Indiferent de tipul de plastic si de utilizarea sa, acesta trece prin cateva etape generale in timpul reciclarii: 

 • Colectarea deseurilor de plastic; 
 • Sortarea materialelor plastice in categorii;
 • Spalarea acestora pentru a indeparta impuritatile;
 • Introducerea materialelor plastice in tocatoare pentru a le distruge si a le redimensiona;
 • Identificarea si separarea materialelor plastice in vederea prelucrarii ulterioare;
 • Spargerea si topirea particulelor de plastic.

          Fiecare dintre aceste etape reprezinta un pas important in intregul proces de reciclare al plasticului si trebuie realizate cu mare atentie. Etapa finala de spargere si topire permite transformarea termoplasticelor in materiale pe care producatorii le pot reutiliza. Acest proces se mai numeste si extrudare. Cateva intrebuintari ale plasticului reciclat sunt realizarea de mobilier, in industria textila pentru imbracaminte sau covoare, in constructii la caramizi, tevi si garduri sau la producerea de sticle noi din plastic. 

          Desi reciclarea plasticului presupune parcurgerea unor proceduri anevoioase, intregul demers este justificat pe baza beneficiilor sale. Iata care sunt acestea:

 • Reducerea cantitatii de deseuri din materiale termoplastice care ajunge in mari si oceane;
 • Crearea unor noi locuri de munca;
 • Diminuarea cantitatii de dioxid de carbon si a altor gaze nocive eliberate in mediul inconjurator;
 • Conservarea spatiilor folosite ca depozite de deseuri si utilizarea acestora in alte scopuri;
 • Economisirea petrolului folosit pentru fabricarea de noi materiale plastice;
 • Reducerea cantitatii de energie pe care producatorii o folosesc pentru a crea noi produse;
 • Reduce aparitia tuturor tipurilor de poluare;
 • Incurajarea unui stil de viata mai sustenabil. 

          Materialele plastice servesc unei game largi de intrebuintari in viata de zi cu zi, asa ca pot fi considerate ca fiind indispensabile. Datorita faptului ca se remodeleaza usor la caldura si ca raman in stare solida la racire, acestea sunt utilizate in diverse scopuri. De asemenea, termoplasticul este foarte versatil, putand fi topit si refolosit de multe ori. Acest lucru reprezinta un mare avantaj, avand in vederea cantitatea mare de resurse utilizate inutil pentru a crea produse noi. 

          Asadar, reciclarea plasticului este extrem de importanta si este o solutie eficienta pentru a diminua consecintele grave pe care le are productia in masa si consumul asupra ecosistemului. Pentru ca materialele plastice sunt inradacinate in lumea moderna, eliminarea lor prin reciclare aduce o multime de beneficii, printre care reducerea poluantilor din mediu, economisirea de energie si de alte resurse, precum si reducerea impactului negativ al materialelor nebiodegradabile asupra mediului. In tot acest proces, o contributie importanta o pot avea atat oamenii de rand, prin plasarea in containere de colectare si reciclare a produselor din plastic, cat si operatorii economici, prin colaborarea cu firme din domeniul colectarii deseurilor. 

 

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com

Share

Leave comment

Cere oferta!