Colectarea uleiului uzat

Colectarea uleiului uzat – cum să protejezi mediul înconjurător

           Știai că una dintre principalele cauze ale poluării apei este vărsarea uleiului în canalele de scurgere din case și fabrici?  Zi de zi, conștientizarea ecologică devine o parte din ce în ce mai importantă și necesară a obiceiurilor de consum, fie pentru sănătate, fie pentru durabilitate. Așa că nu se poate uita rolul important pe care oamenii îl au în manipularea uleiului, fie că este cel pe care îl folosesc pentru gătit, fie pentru transport. Pe lângă apă, poluarea cu ulei afectează și insectele și animalele, previne fotosinteza plantelor și întrerupe lanțul trofic. În ceea ce privește solul și subsolul, uleiul acoperă și/sau ucide organismele, care sunt necesare pentru menținerea echilibrului mediului. Și, deși oamenii sunt conștienți, într-o oarecare măsură, de daunele pe care le provoacă mediului, mulți dintre ei mai cred că, din moment ce doar aruncă puțin ulei, impactul este mic sau inexistent. Umanitatea are responsabilitatea de a ști cum să recicleze uleiul. 

          Știai că un litru de ulei poate contamina până la 40 de mii de litri de apă? Prin urmare, este important să fii responsabil atunci când manipulezi toate tipurile de uleiuri și să știi unde să duci uleiul uzat. Atunci când torni uleiul uzat în chiuvetă sau toaletă, îți transformi deșeurile într-o sursă de poluare pentru oceane, râuri și lacuri.

 

 Reciclarea uleiului pentru gătit

Colectarea uleiului pentru gătit

          De la cartofi prăjiți la pui prăjit, friteuza este o parte importantă a multor bucătării. Odată ce durata de viață utilă a uleiului pentru prăjit s-a încheiat, acesta poate fi o resursă sau poate fi un pericol. Turnarea uleiului în chiuvetă poate provoca daune structurale majore, iar aruncarea deșeurilor lichide la gunoi este departe de a fi ideală. Deci, care este cel mai bun mod de a elimina uleiul de gătit uzat și cum pot oamenii să opteze pentru cea mai bună metodă de reciclare a acestui produs secundar, inevitabil din punct de vedere ecologic și economic? Uleiul de gătit este o resursă adesea subutilizată, atunci când ajunge la sfârșitul vieții sale. După ce uleiul este folosit pentru gătit, acesta este aruncat, în loc să fie refolosit.

           Atunci când este eliminat în mod necorespunzător, uleiul de gătit și grăsimea pot cauza daune costisitoare la scurgeri și la aparatele de bucătărie. Deși poate părea ca un lichid care merge în scurgere, uleiul se va întări mai târziu, provocând un blocaj în sistemul de drenaj individual sau local. În plus, manipularea incorectă a deșeurilor de ulei poate fi, adesea, contrară regulilor de reglementare.

          Reciclarea corectă a uleiului și a grăsimilor asigură faptul că aceste deșeuri rămân în afara mediului, reducând riscul de a afecta resursele naturale, cum ar fi solul și sistemele de apă. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, vărsările de grăsimi animale și uleiuri vegetale au efecte devastatoare, identice sau similare asupra mediului acvatic, precum uleiurile de petrol. Optarea pentru reciclarea deșeurilor de petrol înseamnă, de asemenea, că sprijini eforturile pentru combustibili regenerabili și ecologici, dând dovadă de dedicare față de sistemele durabile, în ansamblu.

          Dacă este eliminat la întâmplare, uleiul de gătit poate crea probleme de sănătate pentru oameni. Uleiul și grăsimile creează vapori periculoși, iar problemele de canalizare cauzate de uleiurile care blochează scurgerea s-au dovedit a transporta bacterii și agenți patogeni periculoși.

          Deși, adesea, este un fapt necunoscut, uleiul de gătit poate fi reutilizat după utilizarea inițială. Aceasta este o opțiune ecologică și economică pentru gospodăriile care folosesc des cantități mari de ulei, cum ar fi pentru prăjirea alimentelor. Cu toate acestea, este important faptul că, la fiecare utilizare, punctul de fumare al uleiului va scădea – așadar, reutilizează numai uleiurile cu un punct de fum inițial ridicat, cum ar fi uleiul de canola sau de avocado. După utilizare, strecoară uleiul printr-o cârpă de brânză sau alt filtru, pentru a îndepărta orice particule de mâncare. Apoi, toarnă-l cu grijă într-un recipient sigilat și păstrează-l la frigider, până la utilizare. Uleiul reutilizat poate fi depozitat corespunzător, deoarece uleiul rânced poate provoca creșterea bacteriilor dăunătoare. Verifică, întotdeauna, dacă există semne de ulei rânced înainte de a-l folosi, mirosindu-l.

         Oricât de ciudat sună, uleiul de gătit uzat poate fi refolosit și reimaginat în săpun. Grăsimile sunt, adesea, baza rețetelor de săpun, astfel încât, profitând de uleiul de gătit uzat, poți crea, cu ușurință, un săpun unic, sustenabil.

          În cele din urmă, cercetează inițiativele locale sau naționale de colectare a uleiului. În timp ce serviciile de reciclare a uleiului sunt, adesea, rare, în zonele rezidențiale comunitățile oferă din ce în ce mai multe centre de reciclare a uleiului sau zile de predare desemnate pentru ca gospodăriile să își recicleze uleiul.

  Colectarea uleiului uzat auto

         Colectarea uleiului de motor

          În timp ce majoritatea șoferilor plătesc pe cineva pentru a-și schimba uleiul, aproximativ 25% dintre oameni încă se târăsc pe sub vehicule și o fac singuri. Când termină, ce facem cu uleiul de motor uzat? Iată câteva sfaturi pentru eliminarea corectă a uleiului uzat. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, uleiul uzat dintr-un singur schimb de ulei poate contamina 1 milion de litri de apă proaspătă – aprovizionarea pe un an pentru 50 de persoane.

          Multe companii care vând sau schimbă ulei de motor acceptă ulei pentru reciclare, gratuit. De asemenea, multe magazine au centre de colectare și de reciclare a uleiului desemnate. În același timp, există și servicii dedicate companiilor, care se ocupă de colectarea uleiului uzat. Fă o favoare acestor afaceri și asigură-te că uleiul de motor uzat este depozitat corespunzător, în recipiente de plastic curate (nu cu ulei murdar, care picură pe părțile laterale). Este convenabil să folosești, pur și simplu, sticlele goale de ulei, ca recipiente de depozitare a uleiului uzat. Evită amestecarea uleiului de motor uzat cu antigel. Unele centre de colectare nu vor lua ulei de motor amestecat cu antigel.

          Nu uita de filtrul de ulei. Majoritatea centrelor de colectare reciclează și filtrele de ulei uzate. De fapt, deoarece uleiul uzat de la filtrele de ulei aruncate se poate scurge în sol și apă, multe guverne de stat și locale au interzis aruncarea lor în depozitele de gunoi din zonă. La fel ca uleiul de motor uzat, filtrele de ulei uzat sunt foarte reciclabile, iar oțelul poate fi folosit pentru a fabrica o varietate de produse noi, cum ar fi materiale de construcție, vehicule și aparate.

          De asemenea, poți recicla sticlele de ulei de motor, în loc să le arunci la gunoi, unde ar putea ajunge într-o groapă de gunoi. Aceste gropi pot conține ulei rezidual, care poate contamina apele subterane. Multe companii care acceptă ulei de motor uzat vor lua și sticle goale de ulei de motor. Cel mai ușor este să torni, pur și simplu, uleiul uzat în sticlele goale și să le arunci pe ambele, în același timp. Asociațiile municipale de reciclare colectează, de obicei, și sticlele de ulei de motor. Cu toate acestea, eliminarea variază de la oraș la oraș, așa că sună înainte, pentru a fi sigur.

         Uleiul de motor uzat poate fi folosit pentru alimentarea cazanelor de instalații industriale sau a altor aplicații de încălzire industrială. De asemenea, poate fi distilat în motorină sau combustibil marin. Uleiul de motor uzat poate fi re-rafinat și folosit pentru a face ulei de motor nou. Rafinăriile pot restabili calitățile lubrifiante ale uleiurilor de bază, pot elimina contaminanții și pot introduce noi aditivi, pentru a crea un nou produs.

          Cel mai bun mod de a face față uleiului de motor uzat este să creezi cât mai puțin posibil. Piața uleiurilor de motor de astăzi conține mai multe uleiuri, recomandate pentru intervale extinse de scurgere. Unele permit chiar trecerea unui an întreg între schimburile de ulei.

          Așadar, data viitoare când te gândești să arunci uleiul uzat, ia în considerare importanța colectării și reciclării acestuia și fă din aceasta un obicei. Astfel, vei ajuta planeta enorm de mult și, odată cu ea, pe toți ceilalți oameni din jurul tău.

  Colectarea uleiului industrial pentru restaurante

          Uleiul de gătit este folosit pentru a pregăti o gamă largă de alimente, de la cartofi prăjiți până la pui prăjit. Când mesele au fost pregătite și servite, uleiul de gătit nu mai este potrivit pentru gătit. De ce? Acest lucru se datorează faptului că acesta conține particule carbonizate de alimente care pot fi otrăvitoare. Deci, ce se întâmplă cu uleiul de gătit uzat?  

          Este obișnuit ca proprietarii de restaurante să solicite membrilor personalului să scurgă uleiul de gătit uzat în conductele de canalizare prin scurgerea bucătăriei. Când uleiul de gătit este depus în scurgerea bucătăriei, acesta nu curge, ca apa. De ce? Este vâscos. Odată ce intră în contact cu apa, se coagulează și se solidifică în bucăți. Bucățile se adună, de obicei, de-a lungul conductei de scurgere, iar cu depuneri continue, duce la blocaj. Acest lucru afectează o secțiune mare a conductei de canalizare și poate duce la reparații costisitoare. În plus, va duce la blocarea scurgerii bucătăriei, ceea ce va aduce la costuri costisitoare de reparație. Asta nu este tot: gătitul cu ulei uzat duce la daune nespuse asupra mediului. În calitate de manager de restaurant, poți reduce impactul negativ asupra mediului și poți elimina șansele de a bloca scurgerea, prin reciclarea uleiului de gătit uzat. 

          Așadar, aruncarea uleiului uzat poate avea numeroase efecte nocive atât asupra mediului, cât și asupra sănătății. Reciclează-l corect cu ajutorul firmelor specializate de colectare și participă și tu la protejarea naturii! 

 

Sursa foto: shutterstock.com.

Share

Leave comment

Cere oferta!