Deseuri industriale: definitie, clasificare si abordari in ceea ce priveste reducerea impactului asupra mediului

Deseurile industriale reprezinta o problema de importanta majora, fiind o sursa de poluare extrem de raspandita la nivel global din cauza dezvoltarii industriei si modernizarii unitatilor de productie si fabricatie, pentru a satisface cererea din ce in ce mai mare a consumatorilor. Acest lucru a determinat aparitia unor cantitati mari de deseuri industriale, care pot afecta in mod negativ sanatatea umana si mediul inconjurator. De aceea, este imperativ ca fiecare agent economic sa ia masurile necesare si sa asigure gestionarea corespunzatoare a acestora, lucru care va avea beneficii majore in ceea ce priveste sustenabilitatea si calitatea vietii. Descopera in continuarea acestui articol mai multe informatii utile despre deseurile industriale, clasificarea lor si importanta procesului de colectare.

 Deseurile industriale: definitie, clasificare si exemple

          Activitatile industriale joaca un rol important in societate, avand ca principal scop producerea de bunuri, servicii si materiale. Toate acestea stimuleaza cresterea economica si contribuie la asigurarea unui standard de viata ridicat. Prin urmare, multe domenii au luat amploare si si-au sporit capacitatile de productie, lucru ce a dus la generarea unei cantitati uriase de deseuri. Toate materialele reziduale si resturile obtinute in urma unui proces tehnologic de orice fel sunt considerate a fi deseuri industriale. Desi termenul este destul de general, acesta poate include reziduurile rezultate in urma modificarii materiilor prime sau a diverselor tipuri de echipamente. Productia tutunului, a hartiei sau a alimentelor, industria constructiilor sunt doar cateva din numeroasele activitati care produc deseuri, contribuind la poluarea mediului terestru, acvatic si atmosferic. Pentru a evita consecintele dezastruoase pe care le pot avea este important ca fiecare sa inteleaga faptul ca deseurile trebuie gestionate in mod responsabil si profesionist.

Deseuri industriale: definitie

Deseuri - industriale

          Termenul de deseuri industriale poate fi definit ca fiind o materie reziduala lichida, solida sau gazoasa, ce provine din activitatea industriala. Materiile reziduale generate de industrii includ substante chimice, mizerie si pietris, resturi de cherestea, de metale, uleiuri, solventi si alte gaze nocive. Acestea ajung in mari, rauri sau pe uscat, devenind o mare sursa de poluare a mediului.

          Fabricile, exploatarile miniere si majoritatea industriilor, precum cea textila, metalurgica sau chimica, produc o cantitate uriasa de deseuri industriale. Acest fenomen este greu de oprit fara aplicarea unor masuri eficiente. Iata ce efecte pot avea daca nu sunt gestionate corespunzator:

 • Deseurile industriale lichide sunt extrem de periculoase pentru ecosistemele marine;
 • Industriile elibereaza o multime de gaze toxice, cum ar fi dioxidul de carbon, dioxidul de azot sau dioxizii de sulf, care polueaza aerul;
 • Apare fenomenul de eutrofizare (excesul de nutrienti care determina scaderea oxigenului din apa, afectand viata subacvatica) din cauza cantitatii mari de nitrati si fosfati din apele reziduale;
 • Deseurile industriale distrug bacteriile utile si alte microorganisme prezente in sol;
 • Materialele reziduale distrug habitatul natural al multor specii si sunt responsabile de disparitia faunei salbatice.

          Asadar, eliminarea si gestionarea adecvata a deseurilor industriale reprezinta singura solutie de prevenire si stopare a acestor efecte dezastruoase. 

Deseuri industriale: clasificare

          Exista mai multe sectoare de productie industriala in care sunt generate cantitati mari de deseuri. Printre acestea se numara:

 • Mineritul si industria metalurgica;
 • Fabricile de textile;
 • Fabricile de produse alimentare si bunuri de consum;
 • Produsele chimice industriale;
 • Tipografii si edituri. 

          De asemenea, resturile provenite din constructii si demolari ocupa un volum urias in cantitatea totala de deseuri industriale. Colectarea imbunatatita a acestora in vederea reutilizarii si reciclarii necesita operatiuni adecvate, efectuate in teren, precum debarasarea, evacuarea si transportul molozului si folosirea de containere pentru reziduurile ramase din activitatea din constructii. Cele periculoase ar trebui, in mod obligatoriu, sa fie separate la sursa de cele reciclabile sau reutilizabile. 

          Clasificarea deseurilor industriale se face in functie de anumite criterii. Majoritatea dintre acestea sunt considerate periculoase, daunand foarte mult mediului inconjurator si sanatatii umane, mai ales atunci cand nu sunt gestionate in mod adecvat. 

          Iata care sunt cele mai comune tipuri de deseuri industriale: 

Deseuri industriale solide – pot fi generate de materialele utilizate in procesele de fabricatie, cum ar fi producerea de energie electrica, utilizarea produselor chimice agricole, fabricarea fierului si otelului, tratarea apei, fabricarea materialelor plastice si a rasinilor. Toate aceste activitati produc reziduuri care au un impact negativ asupra mediului. Cateva exemple de deseuri industriale solide sunt hartia, plasticul, cartonul, lemnul sau materialele de ambalare. Colectarea selectiva a acestora, separandu-le pe cele periculoase de cele nepericuloase, eliminarea eficienta a celor mai nocive dintre ele si repunerea in circulatie prin reciclare sunt cele mai viabile solutii pentru un mediu mai putin poluat.

Deseuri industriale - exemple

Deseuri industriale lichide – in majoritatea proceselor industriale sunt necesare cantitati mari de apa, care pot intra in contact cu diverse substante nocive, precum detergenti reziduali, materiale radioactive sau organice. Deseurile industriale lichide polueaza apa care se varsa apoi in oceane, rauri sau lacuri. Acest lucru dauneaza mediului inconjurator, dar si oamenilor. Deseurile lichide industriale pot fi de două feluri: deseuri lichide industriale periculoase și deseuri lichide industriale nepericuloase. 

Desi ambele sunt generate de activitati industriale, deseurile lichide industriale periculoase contin substante nocive care afecteaza sanatatea omului si mediul (flora si fauna), spre deosebire de deseurile lichide industriale nepericuloase, care nu prezinta astfel de riscuri semnificative pentru om si mediu.

Deseuri industriale toxice – sunt extrem de periculoase si pot afecta oamenii, animalele si mediul prin contaminarea surselor de apa. Acestea sunt produse de activitatile desfasurate in fabrici, spitale, unitati de productie, laboratoare sau uzine chimice. Daca nu sunt tratate si eliminate in mod corespunzator, deseurile toxice pot avea efecte grave asupra sanatatii si mediului.

Deseuri industriale chimice – in aceasta categorie sunt incluse substantele si materialele corozive, inflamabile, reactive sau toxice. Gestionarea acestora trebuie realizata cu mare atentie, de preferat de firme specializate, deoarece contin reziduuri chimice daunatoare, periculoase pentru viata oamenilor. 

Deseuri industriale: exemple

          Fabricile, minele si industriile utilizeaza materii prime organice si anorganice pentru a produce o gama larga de produse, in urma activitatii lor rezultand deseurile industriale. Iata cateva exemple:

Mercurul – este un metal care se acumuleaza in muschiul si tesuturile organismelor acvatice. Acest lucru afecteaza sursele de hrana ale oamenilor, cum ar fi somonul sau tonul, putand provoca boli ale creierului si rinichilor.

Hidrocarburi – hidrocarburile rezultate din industria petroliera sunt incredibil de toxice. Un exemplu in acest sens este benzenul, care poate provoca tulburari digestive sau probleme respiratorii grave.

Reziduurile miniere – industria de fabricare a metalelor include multe procese miniere prin care se obtin metalele brute, care apoi merg in rafinarii pentru realizarea produselor finite. Toate aceste operatiuni presupun producerea multor deseuri periculoase precum roca fin macinata, cianura, diversi fenoli si particule solide.

Hidroxizii metalici – sunt rezultati in urma finisarii metalelor in timpul procesului de productie. Aceste substante chimice pot duce la contaminarea apelor si la degradarea calitatii mediului, cel mai adesea avand consecinte devastatoare.

Cromul, compusii organici volatili, sulfurile si amoniacul – sunt un alt exemplu de reziduuri industriale, rezultate din procesul de fabricare a produselor din piele.

Colectarea deseurilor industriale: un pas important in protejarea mediului

2. Deseuri industriale

          Gestionarea necorespunzatoare a deseurilor industriale are deseori consecinte grave pentru ecosistemele naturale si pentru intreaga comunitate. Daca nu sunt eliminate asa cum trebuie, efectele lor nocive pot fi eliberate in sol, apa si aer. Pentru o firma, aceasta neglijenta poate insemna o imagine si o reputatie compromisa, expunand-o in acelasi timp la amenzi costisitoare, care ar putea fi evitate. De aceea, o companie de colectare, reciclare si eliminare a deseurilor industriale ofera o optiune sigura si convenabila in acest sens. 

Colectarea deseurilor industriale

In ultimii ani s-a pus din ce in ce mai mult accentul pe o crestere economica durabila, care sa se concentreze pe utilizarea eficienta a resurselor limitate. De aceea, un rol important il are gestionarea corecta a materialelor reziduale rezultate in urma operatiunilor de fabricare si productie. Pentru agentii economici, acest lucru implica depozitarea tuturor deseurilor in siguranta pana cand vor fi colectate de catre o firma specializata. Intregul proces de colectare a deseurilor industriale consta intr-o serie de etape care trebuie parcurse:

 • Identificarea si etichetarea corecta a deseurilor;
 • Colectarea lor;
 • Transportul in deplina siguranta;
 • Stocarea, reciclarea sau eliminarea.

          Firma care se ocupa de colectare trebuie sa asigure folosirea echipamentului necesar si a mijloacelor de transport adecvate. Toate aceste operatiuni presupun maxima atentie pentru a nu exista riscul de scurgeri sau pierderi ale gunoaielor, care sa puna in pericol viata oamenilor sau a animalelor. Daca reciclarea nu este o optiune fezabila, urmatorul pas este eliminarea lor prin diverse metode care sa nu afecteze mediul inconjurator. Una dintre acestea este incinerarea care trebuie sa aiba loc in anumite conditii si sa respecte toate reglementarile in vigoare. Alte variante de eliminare a deseurilor industriale sunt injectarea acestora in subteran, la mare adancime, pentru a nu dauna mediului, sau depozitarea in locuri speciale. 

          In constructii este important sa se faca o colectare a deseurilor in functie de optiunile de tratare a acestora. Spre exemplu, metalele, hartia, sticla si cartonul pot fi reciclate, profilele de otel si placile metalice se pot reutiliza, in timp ce alte ramasite periculoase trebuie eliminate.

          O companie de colectare asigura eliminarea adecvata a tuturor deseurilor, mentinand in acelasi timp conformitatea cu legile. Pentru a reduce cat mai mult impactul asupra mediului, este important ca tot ceea ce nu poate fi reciclat, sa fie eliminat in conditii de siguranta.

Deseuri industriale reciclabile

           O mare parte din deseurile industriale din productie sunt reciclabile. Reciclarea include mai multe procese de recuperare si reutilizare a materialelor care, in mod normal, sunt risipite. Acest lucru are o multime de avantaje printre care:

 • Conservarea resurselor naturale si diminuarea impactului asupra mediului;
 • Reducerea costurilor prin colectarea selectiva a deseurilor si reintroducerea lor in productie ca materii prime;
 • Imbunatatirea obiectivelor de mediu ale companiei;
 • Crearea unei imagini pozitive ale unui brand care sustine dezvoltarea durabila. 

          In categoria de deseuri industriale reciclabile intra:

Plasticul: include sticle, ambalaje, pungi, fiind un material extrem de poluant, dar usor de reciclat, ce poate fi transformat in produse noi sau reintrodus in productie ca materie prima.  

Sticla: poate fi reutilizata prin spargerea ei in bucati mai mici si amestecarea cu alte elemente pentru a capata forma dorita.

Hartie si carton: deseurile din hartie reprezinta o problema majora in multe industrii, acestea folosindu-se excesiv. Prin urmare reciclarea este o solutie excelenta.

Deseuri electronice: aici se pot include tablete, telefoane, televizoare si computere. Acestea contin si materiale plastice care pot fi reciclate. Restul componentelor pot fi reparate sau refolosite.

Aluminiul: se recicleaza usor iar marele avantaj este ca acest lucru contribuie la economisirea energiei care ar fi necesara pentru a produce aluminiu nou.

Lemnul: reciclarea lemnului este deosebit de importanta, acesta avand o multime de posibilitati de reutilizare.

Cum se pot reduce deseurile industriale din productie?

          Reducerea la minimum a reziduurilor industriale aduce o multime de beneficii, inclusiv scaderea cheltuielilor, conditii de lucru mai putin periculoase si un mediu mai curat. Iata cateva sfaturi si strategii pentru a reduce deseurile industriale din productie:

 • Responsabilizarea personalului si unificarea eforturilor pentru a avea mai multe sanse de reusita;
 • Folosirea unei cantitati mai mici de materiale de ambalare, care au impact major asupra volumului total de deseuri;
 • Introducerea in circuitul de productie a materialelor reutilizabile si reciclabile;
 • Proiectarea produselor si a proceselor de productie astfel incat sa genereze cat mai putine deseuri periculoase. In plus, acest lucru scade consumul de energie si probabilitatea de a elibera materiale toxice in mediul inconjurator;
 • Identificarea principalelor surse de deseuri si sortarea lor pentru ca elementele reciclabile sa ajunga in locul potrivit;
 • Depozitarea corespunzatoare a materialelor pentru a preveni scurgerile de deseuri;
 • Apelarea la specialisti, precum firme colectare, reciclare si eliminare deseuri. 

          Dezvoltarea economica si cresterea nivelului de trai au dus la generarea unor cantitati mari de deseuri industriale la nivel global, cu efecte potential grave asupra mediului si asupra oamenilor. De aceea este esential ca fiecare companie, fabrica sau unitate de productie sa constientizeze pericolele acestora si sa respecte practicile adecvate de gestionare prin intermediul firmelor certificate de eliminare a deseurilor. Acest lucru va contribui la mentinerea la minimum a cantitatii de poluanti eliberati in mediul inconjurator si la utilizarea mai eficienta a resurselor.

          Asadar, strategiile de gestionare a deseurilor reprezinta un element cheie in protectia ecosistemelor naturale iar acest lucru se poate realiza doar prin respectarea legislatiei in domeniu, dar si prin dezvoltarea unor tehnologii inovatoare pentru eliminarea tuturor reziduurilor rezultate din industrii si activitatile de productie. 

Sursa foto: pexels.com 

Share

Leave comment

Cere oferta!