Importanta reciclarii polistirenului

Reciclare polistiren: Avantaje in colaborarea cu o firma de colectare a deseurilor

          Cantitatile de deseuri au atins volume foarte mari, acestea provenind atat de la firme, dar si de la consumatori casnici, iar daca pentru cei din urma regulile nu sunt foarte stricte, pentru societati, legile sunt mult mai aspre.
In ultimii ani, polistirenul a devenit una dintre cauzele majore de poluare, multe produse fiind realizate din aceasta masa plastica. Reciclarea acestui material trebuie sa fie facuta in anumite conditii, respectand legislatia in vigoare.
Intreprinderile care doresc sa respecte toate normele cand vine vorba despre procedurile de reciclare a polistirenului pot avea destul de multe avantaje daca lucreaza cu firme specializate in colectarea deseurilor. Mai jos, sunt prezentate cateva dintre aceste beneficii.

Colectarea de deseuri din polistiren si regulile in vigoare

          La baza, polistirenul este o masa plastica din care se fabrica farfurii si tacamuri, precum si ambalaje de unica folosinta, si nu numai, care explica aparitia acestuia in natura in cantitati foarte mari. 

          Acest material este, insa, folosit in cantitati mult mai mari in industria constructiilor la realizarea izolatiilor, iar deseurile produse trebuie sa fie reciclate in mod corespunzator.

          De cele mai multe ori, firmele sunt cele care trebuie sa vina cu solutii de productie, respectiv reciclare a deseurilor in concordanta cu anumite cerinte stabilite prin lege.

          Colectarea si reciclarea polistirenului nu presupun o procedura complicata, insa este bine de avut in vedere ca exista doua tipuri ale acestui material:

 • cel expandat;
 • cel extrudat.

          Atat polistirenul expandat, cat si cel extrudat joaca un rol destul de important in industria constructiilor, aici existand si norme specifice de colectare si reciclare.

          La nivel casnic, colectarea deseurilor de polistiren trebuie sa fie facuta in mod selectiv, astfel ca obiectele realizate din acest material trebuie sa fie puse separat de resturile menajere, de sticla si de hartie, de exemplu. Acest lucru va face si reciclarea lui mult mai usoara.

          Din fericire, polistirenul este reciclabil intr-o proportie de pana la 100%, iar firmele care aleg sa lucreze cu societati specializate in colectarea deseurilor pot atinge indicatorii impusi prin legislatia in vigoare mult mai repede si mai corect. Acesta este unul dintre cele mai importante avantaje in colaborarea cu profesionisti care cunosc regulile.

Reciclarea polistirenului expandat si ajutorul oferit de firme specializate

          Primul pas in reciclarea polistirenului, atat a celui expandat, cat si a celui extrudat incepe cu colectarea selectiva a deseurilor. Astfel, societatile care lucreaza cu acest material poate apela de la inceput la firme specializate pentru consultanta in aceasta materie.

          Reciclarea polistirenului expandat este asemanatoare cu a oricarui rest de plastic, deoarece intra in categoria deseurilor nepericuloase. Dar, pentru ca acesta este realizat sub forma de spuma, presupune si presarea.

          Pasii de reciclare a polistirenului sunt:

 1. selectarea;
 2. presarea;
 3. spalarea,
 4. macinarea;
 5. topirea,
 6. transformarea in granule.

          Aceeasi procedura de colectare si reciclare se aplica si polistirenului extrudat.

          Pentru o firma care are alt obiect de activitate, toti acesti pasi presupun atat efort logistic, cat si costuri suplimentare, colaborarea cu o intreprindere specializata in colectare de deseuri putand sa ofere servicii complete in ceea ce priveste reciclarea.

          De cele mai multe ori, reciclarea presupune mai multe proceduri de management a deseurilor integrate, firmele avand destul de multe obligatii de indeplinit. Tocmai din acest punct de vedere, colaborarea cu o societate care se ocupa de ridicarea resturilor poate fi o solutie eficienta.

          Aceasta se poate ocupa nu doar de gestionarea deseurilor, ci si de anumite documente care trebuie sa fie pregatite in vederea colectarii selective si eliminarii polistirenului.

          Acest lucru se aplica de cele mai multe ori in cazul firmelor de constructii care au de respectat reguli stricte, mai ales ca legislatia europeana impune ca majoritatea deseurilor provenite din industrie sa fie reciclate si refolosite.

Importanta reciclarii polistirenului

          Multe persoane se intreaba de ce se recicleaza polistirenul, importanta colectarii sale tinand atat de respectarea legislatiei si evitarii penalitatilor, dar si din motive practice.

          Astfel, reciclarea acestui material de plastic are si avantaje, printre care:

 • este 100% reciclabil si poate fi folosit pentru realizarea altor produse;
 • faptul ca poate fi refolosit ajuta si la reducerea consumului de energie electrica (acesta este mai mare atunci cand se produc produse din materie prima);
 • in cazul constructiilor, reciclarea polistirenului expandat si extrudat poate duce la refolosirea materialului;
 • ajuta la protectia mediului (de cele mai multe ori polistirenul ajunge in apa unde se descompune).

          Reciclarea polistirenului este usor de realizat in ceea ce priveste consumatorii casnici, insa cand vine vorba despre intreprinderi, acestea trebuie sa respecte atat legile nationale, cat si directivele europene care impun si sanctiuni. De aceea, societatile pot apela la servicii specializate oferite de firme care se ocupa cu colectarea deseurilor.

          Colectarea polistirenului este importanta pentru mediul inconjurator, care este sufocat de masele plastice aruncate in natura in proportie foarte mare.

          In concluzie, in cazul firmelor, colaborarea cu agentii specializate in colectarea de deseuri pentru reciclarea de polistiren poate ajuta in reducerea birocratiei si a banilor cheltuiti pentru a fi in legalitate.

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.

Share

Leave comment

Cere oferta!