Deseurile alimentare reprezinta una dintre cele mai comune surse de poluare a mediului inconjurator, dar pot fi si o problema etica in aceea ce priveste foametea globala. Intr-o lume in care risipa alimentara este mai frecventa decat ne putem da seama, gestionarea corespunzatoare a deseurilor alimentare devine un obiectiv tot mai important atat pentru gospodari, cat si pentru mediul de afaceri.
Vei afla din acest articol ce sunt deseurile si cum se clasifica, care sunt caracteristicele deseurilor alimentare, precum si impactul pe care acestea il au asupra mediului inconjurator. De asemenea, vei gasi informatii despre felul in care colectarea deseurilor alimentare poate fi un atu pentru afacerea ta.
Deseurile alimentare. Definirea si clasificarea deseurilor
Deseurile sunt resturi materiale care raman in urma unui proces tehnologic sau casnic din realizarea unui anumit produs. Aceste resturi nu mai pot fi valorificate direct si pot fi substante, materiale, resturi de materii prime, resturi menajere, de consum sau obiecte sau resturi de obiecte. Din pacate, majoritatea activitatilor umane reprezinta si surse de producere de deseuri, fie ca este vorba de mediul casnic, fie de cel economic. Gunoiul menajer face parte din aceste deseuri si se poate transforma intr-o sursa de materie prima daca sunt respectate cu strictete regulile de colectare selectiva.
Deseurile alimentare inseamna resturile provenite din gospodarii, comportament stradal (cosurile de gunoi stradale), precum si din industria ospitalitatii (hoteluri, restaurante, cafenele). Sectorul de alimentatie publica produce zilnic tot felul de deseuri, cu accent pe cele alimentare (resturi de alimente, produse expirate sau alterate). Atata vreme cat acestea sunt separate corespunzator, aceste deseuri pot fi reciclate si valorificate. Daca activezi intr-un astfel de domeniu, poti apela la profesionisti care sa te ajute sa creezi un sistem propice colectarii si reciclarii acestor deseuri menajere.
Impactul deseurilor alimentare asupra mediului inconjurator
Impactul deseurilor alimentare asupra mediului inconjurator este unul de amploare si complicat din toate unghiurile de vedere. De exemplu, daca luam in calcul faptul ca foametea este in crestere la nivel global, pare absurd faptul ca 1/3 din toate alimentele produse la nivel global se pierd sau se risipesc. Trebuie luat in considerare consumul de energie si resursele naturale investite in procesarea, transportul, precum si depozitarea si prepararea acestora.
Deseurile alimentare care ajung in gropile de gunoi produc o cantitate mare de metan, un gaz cu efect de sera mai puternic decat chiar si CO2. Pentru cei neinitiati, cantitatile in exces de gaze cu efect de sera, cum ar fi metanul, CO2 si cloroflurocarburile absorb radiatia infrarosie si incalzesc atmosfera pamantului, provocand incalzirea globala si schimbarile climatice. Tocmai de aceea, este extrem de important ca deseurile alimentare sa fie depozitate in medii controlate, propice pentru descompunerea acestora in siguranta.
Colectarea deseurilor alimentare pentru afacerea ta
Indiferent de domeniul in care activezi, este esential ca firma ta sa se implice in procesul de eliminare a deseurilor de orice fel. Chiar daca colectarea corespunzatoare a deseurilor alimentare este o parte importanta a problemei, fara indoiala ca trebuie depuse eforturi pe plan mai mare si pe termen mai lung. De exemplu, este nevoie ca fiecare entitate economica sa fie constienta de ce inseamna risipa alimentara si trebuie aduse schimbari in fiecare etapa a procesului. De la fermieri, procesatori, agenti economici pana la clientii finali, trebuie creat un echilibru intre productie si cerere.
Colectarea deseurilor alimentare se poate dovedi a fi un mare castig pentru afacerea ta. Nu numai ca vei contribui la protejarea mediului inconjurator, dar vei avea si satisfactia faptului ca aceste deseuri organice cum sunt resturile alimentare, vegetale si hartia pot fi valorificate prin compostare. Din acest proces de descompunere naturala reiese compostul, un ingrasamant agricol excelent. Dincolo de aceste avantaje de necotestat, vei beneficia si de o imagine pozitiva pentru clientii tai, mai ales avand in vedere faptul ca in zilele noastre toti mai multi consumatori pretuiesc astfel de actiuni dedicate mediului inconjurator.
Deseurile alimentare pot reprezenta o problema majora a mediului inconjurator daca nu sunt gestionate corect. Multe companii incorporeaza practici mai bune de gestionare a deseurilor in modelele lor de afaceri. Ia in considerare sa imbunatatiti profilul companiei tale prin o gestionare corespunzatoare a resurselor folosite, cat si prin o colectare si reciclare conforma a deseurilor de orice tip. Nu ezita sa apelezi la specialisti care sa te ghideze in acest drum vital pentru intreaga planeta.
Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.