Reciclarea deseurilor din constructii

Reciclarea deseurilor din constructii – importanta responsabilitatii agentilor economici si solutii fiabile pentru acestia

          Domeniul de constructii este unul extrem de activ in Romania, insa produce intensiv resturi de materiale. In general, aceste reziduuri sunt generate in urma activitatilor de constructie si demolare, iar de cele mai multe ori sunt nebiodegradabile si ajung sa suprasolicite gropile de gunoi. Mai mult decat atat, unele dintre ele intra la categoria de deseuri periculoase atat pentru sanatatea umana, cat si pentru mediul inconjurator. De aceea,  ele trebuie sa fie separate si gestionate conform legislatiei in vigoare.

 Reciclarea deseurilor din constructii si colectarea lor – sfaturi practice pentru companii

          Exista o multime de industrii producatoare de deseuri, insa cea a constructiilor este cea mai raspandita, iar din aceasta cauza mediul este impactat serios. Orice substanta nociva precum sunt metalele grele, nitratii, sulfatii sau cele arse incomplet se pot infiltra in sol si in acest fel se dezvolta poluarea progresiva. Atunci cand ele nu sunt preluate de o firma specializata, ajung la groapa de gunoi, unde nu sunt tratate si procesate diferentiat, ceea ce elimina orice sansa de reciclare a deseurilor. Astfel de reziduuri nu polueaza doar solul, ci si apa si aerul. 

          In Romania, orice firma de constructii este obligata sa apeleze la sortarea, reciclarea si eliminarea deseurilor care se gasesc pe santier, iar de cele mai multe ori, aceasta activitate este destul de complicata. De aceea, trebuie sa apeleze la o societate specializata in domeniu care pot eficientiza procesul.

Colectarea deseurilor industriale din constructii si demolari trebuie sa fie una selectiva. Este important ca resturile periculoase sa fie separate de cele nepericuloase, iar in functie de potentialul nociv sa fie eliminate sau repuse in circulatie ca materie prima. Asadar, aceste resturi trebuie sa fie gestionate cat mai responsabil si intr-un mod profesionist. Procesul porneste inca de la colecectarea deseurilor, transportarea si gestionarea lor intr-un mod care nu afecteaza ecosistemul. Inclusiv debarasarea si evacuare molozului este un pas important in protejarea mediului. 

          In gestionarea deseurilor din demolari si constructii se regasesc 5 etape: colectarea, transportarea, reutilizarea, valorificarea si eliminarea celor care nu pot fi refolosite. 

          Toate deseurile generate din lucrari de demolare, sunt considerare o prioritate pentru Uniunea Europeana pentru ca pot fi refolosite cu brio in aceasta industrie. Pana de curand, resturile erau amplasate in depozite speciale de deseuri menajere, insa acum nu mai este o solutie acceptata, deoarece, au fost reglementate mai multe legi din protectia mediului. 

           Din punct de vedere ecologic, reciclarea si reutilizarea lor va reduce spatiul destinat depozitelor si permite economiei de resurse naturale sa se dezvolte. In ceea ce priveste economia, folosirea unor materiale reciclate in locul celor prime, care sunt extrem de costisitoare este o solutie foarte avantajoasa. 

 Ce pot face companiile pentru minimizarea DCD

          Standardele de mediu tintesc spre folosirea unor alternative mult mai putin periculoase in constructii si demolari, spre utilizarea a cat mai multor materii ecologice, chiar si in stadiul de proiectare, dar incurajeaza si reciclarea si minimizarea depozitarii deseurilor rezultate. 

          Din pacate, companiile nu acorda suficienta atentie gestionarii deseurilor din demolari si constructii. Unele firme incheie contracte cu servicii se salubritate in ceea ce priveste preluarea deseurilor, insa partea negativa denota din faptul ca nu sunt sortate pe tipuri de materiale, pentru a putea fi mai departe reciclate si valorificate. Acelasi lucru se aplica si in cazul reziduurilor periculoase si nepericuloase, ceea ce duce la contaminarea celor din urma. Ele nu ajung in depozite autorizate, ci sunt depozitate ilegal.

          Practici bune ale companiilor din domeniul constructii si demolari:

 • evitarea utilizarii unor cantitati mult prea mari de materii prime;
 • folosirea cat mai calculata si exacta a materialelor de construcite;
 • utilizarea unor materiale reciclate;
 • folosirea tehnologiilor si finisajelor prietenoase pentru mediu;
 • returnarea ambalajelor catre furnizori in vederea reciclarii si reutilizarii;
 • evitarea distrugerii materialelor de pe santier, pentru a elimina achizitionarea in plus a materiilor prime;
 • efectuarea unor demolari controlare care permit recuperarea anumitor materiale.

          De asemenea, stocarea deseurilor trebuie sa fie realizata in containere speciale. Este important ca acestea sa fie amplasate cat mai usor pentru a permite accesul firmelor care se ocupa de preluare si transportare. Mai mult, containerele trebuie sa fie etichetate in functie de deseurile din interior, iar supravegherea lor este obligatorie. Acest lucru previne riscul de scurgere si imprastiere accidentala.  

          In ceea ce priveste stocarea materialelor periculoase, ele trebuie depozitate in containere de metal, cat mai incapatoare. Acestea vor avea un grad mare de impermeabilizare, pentru a reduce scurgerea de lichide in timpul preluarii si transportarii. La fel ca in cazul celorlalte, trebuie amplasate pe categorii.

          Materiale care pot fi valorificate din deseuri:

 • sol;
 • pietris;
 • roci;
 • nisip;
 • argila;
 • bitum;
 • pavaj;
 • asfalt vechi;
 • smoala;
 • caramizi;
 • ciment;
 • lemn;
 • stica;
 • beton;
 • metale;
 • ipsos;
 • platic;
 • vopsea;
 • lac;
 • hartie;
 • cabluri;

           Pentru a sustine mediul inconjurator, companiile din domeniul de constructii si demolari pot crea un plan de gestiune a deseurilor. Acesta ar trebuie sa ofere o imagine cat mai clara despre cum vor fi controlate pana la finalizarea proiectului. El poate include obiective pentru sortare, amenajare si planificarea manipularii. Acelasi lucru se aplica si in cazul activitatilor de reabilitare si demolare. Companiile trebuie sa elimine toate elementele periculoase pentru mediul inconjurator si sanatatea umana inainte de a incepe lucrarile. 

          Conservarea cladirilor existente in detrimentul construitiei celor noi, optimizarea dimensiunilor proiectelor, conceperea unui plan pentru prelungirea de viata a cladirilor, dar si utilizarea unor metode care sa permita demolarea si dezasamblarea in vederea reutilizarii materialelor sunt tehnici extrem de utile. Foarte multe componente si resturi pot fi reciclate. De exemplu, molozul si betonul sunt folosite in realizarea produselor din beton, lemnul pentru mobilier, dar si cuprul, otelul sau alama sunt valoroase. 

          Atat companiile, cat si inginerii de proiect trebuie sa promoveze constructiile ecologice si durabile, iar pentru ca acest lucru sa poata fi posibil, gestionarea deseurilor, transportul lor, reciclarea si monitorizarea trebuie sa fie printre prioritatile principale. 

Reciclare materiale de constructii – gestionarea deseurilor periculoase

          Deseurile din constructii si demolari (DCD) sunt rezultate atat in urma activitatilor civile, cat si industriale de construire, reabilitare, demolare partiala sau totala, consolidare, renovare, intretinerea cailor rutiere sau a infrastructurii. Unele dintre ele sunt recuperabile, ceea ce inseamna ca pot fi reciclare, insa altele necesita un tratament special.          

          Deseurile din constructii si demolari pot include:

 • materiale din constructii si demolari de cladiri (ciment, tigle, roci, caramizi, fonta, plastic, sticla, ceramica, ipsos, metal, lemn, cabluri, resturi de tamplarie, solutii de vopsit/lacut/izolante);
 • materiale din constructia si intretinerea drumurilor (nisip, piatra, smoala, bitum, pietris, substante cu lianti bituminosi sau hidraulici);
 • materiale excavate in timpul activitatilor de dezafectare, decontaminare, construire (pietris, nisip, sol, argila, resturi vegetale, roci);

          Orice material si obiecte, precum mobilier, covoare, textile sau echipamente electrice, care sunt usor de indepartat nu sunt considerare deseuri ale acestei industrii. 

          Resturile periculoase din constructii si demolari pot include:

 • materiale periculoase (vopsea, azbest, metale grele, gudroane, adezivi, solventi, rasini pentru ignifugare, conservare sau impermeabilizare, gudroane);
 • materiale nepericuloase contaminate;
 • soluri si pietris contaminate;

          De multe ori se intampla ca deseurile nepericuloase sa devina periculoase in cazul demolarilor necontrolate. Pentru ca acest lucru sa nu se mai intample este necesara o separare prealabila a lor. Materialele utilizate in constructii si demolari contin, de cele mai multe ori, compusi toxici, alergeni sau cancerigeni, iritanti, dar si cu proprietati toxice necunoscute. De asemenea, pe santier se gasesc poluanti biologici, compusi organici volatili sau semi volatili, fibre minerale artificiale sau naturale (vata de sticla, azbest sau vata minerala bazaltica).

          De exemplu, vata minerala de sticla se regaseste in cantitati foarte mari atunci cand o cladire este demolata. Locuintele vechi au in componenta lor vata minerala cu fibre respirabile, care este extrem de nociva pentru sanatatea umana, fiind interzisa ulterior fabricarea ei. De aceea, constructiile realizate pana in anul 2000 care urmeaza sa fie demolate, trebuie sa fie tratate cu o atentie foarte mare si este necesar ca firmele sa apeleze la societati care cunosc procesele de depozitare si reciclare a unor astfel de materiale. 

          Conform Catalogului European al Deseurilor, acestea sunt clasificate ca fiind periculoase, ceea ce inseamna ca trebuie eliminate separat de celelalte. Atat vata minerala cat si cea bazaltica sunt materiale ignifuge, care ofera o izolatie fonica si termica. Ele nu pot fi reciclate prin incendiere, insa exista alte metode, precum depozitarea in spatii speciale. 

          Acelasi lucru se aplica si in cazul reciclarii spumei poliuretanice, deoarece, nu nu poate fi arsa. Chiar daca poate parea greu de reciclat, are un potential foarte mare, fiind unul dintre cele mai versatile materiale care se fabrica in prezent. 

          Este foarte important ca o companie sa apeleze la profesionisti pentru eliminarea deseurilor in mod profesional. Acest lucru nu numai ca reprezinta un beneficiu pentru afacere, dar si unul extrem de folositor pentru mediul inconjurator. 

          Asadar, ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si asigura-te ca afacerea ta in constructii este cat mai sustenabila, din toate punctele de vedere. 

 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.

Share

Leave comment

Cere oferta!