Cum sa reduci deseurile

Reducerea deseurilor: solutii potrivite pentru afacerea ta

          Multe dintre deciziile luate astazi afecteaza mediul inconjurator, de la viata fiecarui om in parte, pana la actiunile din mediul economic. Deseurile generate sunt daunatoare mediului care nu poate face fata consumului casnic si industrial. Tocmai de aceea, este foarte important sa se apeleze la strategii de reducere a deseurilor, mai ales pentru companii. 

          Vei gasi in acest articol informatii utile despre ce inseamna reducerea deseurilor si felul in care acest proces poate ajuta mediul inconjurator, precum si solutii de diminuare pe care le poti implementa in compania ta. Dincolo de toate, insa, este necesar sa constientizezi si sa evaluezi impactul pe care il are compania ta asupra mediului inconjurator si sa actionezi responsabil in numele firmei. Mai mult decat atat, poti crea o cultura organizationala in care angajatii tai sa respecte natura si sa reduca impactul personal si la locul de munca, si acasa. 

Reducerea deseurilor – ce inseamna si cum poate impacta mediul inconjurator

          Reducerea deseurilor este practica prin care se folosesc mai putine materiale si energie pentru minimizarea generarii de deseuri, precum si pentru conservarea resurselor naturale. Reducerea deseurilor are o sfera mai larga decat reciclarea si include modalitati de prevenire, inainte ca resturile sa ajunga in etapa de reciclare. 

         Interesul companiei tale pentru reducerea deseurilor nu numai ca iti poate aduce avantaje financiare pe termen lung, dar demonstreaza calitati de leadership. in plus, va plasa firma ta in categoria celor preocupate de protejarea mediului inconjurator si responsabile pentru impactul pe care il au. 

          Indiferent de profilul afacerii tale, este important sa faci o evaluare a felului in care se desfasoara momentan colectarea deseurilor, reciclarea acestora, precum si modalitatea prin care se poate face eliminarea deseurilor in mod profesionist. 

De ce este importanta reducerea deseurilor?

          Reciclarea este una dintre cele mai bune solutii care are efect asupra mediului inconjurator, dar reducerea deseurilor este un element esential in crearea unui mediu durabil pentru generatiile viitoare. Daca toata lumea va constientiza cat de multe deseuri produce si ar lua solutii pentru reducerea acestora, ar exista cu adevarat un impact pozitiv asupra planetei si a viitorului acesteia. 

          Responsabilitatea fata de mediul inconjurator si generatiile viitoare ar trebui sa fie printre prioritatile oricarei companii, indiferent de domeniul de activitate. O strategie coerenta de reducere a deseurilor poate insemna un impact financiar si social pentru firma ta, precum si conservarea resurselor si economisirea energiei. 

          Fara indoiala, acest tip de strategie inseamna un proces de lunga durata si presupune modificarea unor obiceiuri organizatorice. Tocmai de aceea, mai ales intr-o etapa preliminara, este esential sa existe un plan profesionist pentru colectarea deseurilor, precum si pentru reciclarea acestora.

 Solutii de reducere a deseurilor pentru afacerea ta

          Exista numeroase lucruri pe care le poti face in compania ta pentru a te asigura ca reusesti sa creezi un mediu de lucru in care protejarea mediului inconjurator este printre prioritati. 

          De exemplu, daca firma ta isi are activitatea in domeniul constructiilor, sortarea, reciclarea si eliminarea deseurilor de pe santier poate fi un proces greoi si ai nevoie de o companie specializata pentru eficientizarea procesului. De altfel, apelarea la profesionisti se poate dovedi a fi cea mai buna solutie pentru bunastarea companiei tale, de la reciclarea plasticului, a deseurilor textile, a polisterenului si pana la gestionarea deseurilor periculoase

          Iata cateva solutii eficiente pentru reducerea deseurilor in companie:

  • Foloseste surse alternative de energie (poti investi in panouri solare sau poti achizitiona aparatura care consuma mai putin);
  • Renunta la apa imbuteliata si foloseste un sistem de filtrare a apei pentru angajatii tai;
  • Minimizeaza consumul de hartie, carton si alte produse de birotica folosind mai multe sisteme digitale de organizare;
  • Ofera angajatilor alternative pentru transportul cu masina personala sau implementeaza un sistem hibrid de lucru.

          Prin reciclarea, reutilizarea si reducerea cantitatii de deseuri firma ta poate contribui la construirea unui viitor mai durabil pentru generatiile viitoare. Exista o cantitate limitata de resurse naturale pe aceasta planeta si o capacitate limitata de a procesa deseurile. Tocmai de aceea, este mai mult decat necesar ca fiecare operator economic sa actioneze responsabil. 

 

Sursa foto: Unsplash.com.

Share

Leave comment

Cere oferta!